Od Stoca do Neuma za svega 20 minuta, poznato kad će biti gotova cesta

1
Fena
Od Stoca do Neuma za svega 20 minuta, poznato kad će biti gotova cesta
Foto: Screenshot / Radovi na izgradnji magistralne ceste Stolac - Neum

Primopredaja izvlaštenog (ekspropriranog) zemljišta za izgradnju magistralne ceste M.17.3 Neum - Stolac dionica Broćanac - Hutovo, odvojak - put za Hutovo održana je u utorak u Općini Neum, a očekivani završetak radova na kompletnoj cesti je prva polovica 2022. godine, saopćili su iz Općine Neum.

Raspravi su prisustvovali načelnik Općine Neum Dragan Jurković, predsjednica OV Daniela Matić, šef projekta ceste Neum-Stolac i predstavnik korisnika izvlaštenja JP Ceste FBiH Munir Tojaga, predstavnici izvođača Hering d.o.o. & Cestar d.o.o. Split, predstavnici konzorcija u sastavu iCounsulenten GesmbH, Nievelt Ingenieur GmbH i AIK Inženjeringa, te voditelj postupka Općine Neum Goran Menalo i vještak geodetske struke Smilja Konjevod.

Načelnik Jurković kazao je kako se radovi izvode po planiranim rokovima, a dotaknuo se i radova na pristupnim cestama koji će se morati obaviti kako bi mještani svih sela imali omogućen pristup svojim parcelama, kao i pristup novoizgrađenoj cesti.

Počela sjednica Vlade FBiH: Hoće li Ismet Gavrankapetanović biti imenovan za direktora KCUS-a?

Počela sjednica Vlade FBiH: Hoće li Ismet Gavrankapetanović biti imenovan za direktora KCUS-a?

Naglasio je kako Neum s nestrpljenjem iščekuje završetak ove ceste koja će konačno ovu općinu spojiti s unutrašnjosti zemlje, te omogućiti lakšu i bržu saobraćajnu komunikaciju s ostatkom zemlje, a posebno u vrijeme turističke sezone.

Na ovoj raspravi se na navedenoj trasi magistralne ceste M.17.3 Neum - Stolac, dionica Broćanac - Hutovo, odvojak - put za Hutovo u posjed uvodi korisnik eksproprijacije JP Ceste FBiH d.o.o. Sarajevo, a navedenu predaju i uvođenje u posjed izvođača radova na predmetnoj dionici vodio je Tojaga, koji je uime JP Ceste FBiH predao trasu sa svim prilozima izvođaču radova Hering d.o.o. & Cestar d.o.o. Split.

Za cjelokupan projekt izgradnje ceste Neum - Stolac utrošit će se oko 72.000.000 maraka, a očekivani završetak radova na kompletnoj cesti je prva polovica 2022. godine.

Procjenjuje se da će se po okončanju gradnje od Stoca do Neuma putovati nešto više od 20 minuta, navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije