Od početka godine u BiH stiglo preko hiljadu migranata i azilanata

Radiosarajevo.ba
Od početka godine u BiH stiglo preko hiljadu migranata i azilanata

Aktivisti i nevladine organizacije kažu da vlasti u Bosni i Hercegovini ne uspijevaju na adekvatan način zaštiti prava izbjeglica koji su na ulicama bh. gradova bez adekvatne hrane, skloništa i zdravstvene zaštite, saopćila je organizacija Human Rights Watch (HRW).

Dodali su da vlasti, međutim, tvrde da vladaju situacijom a da taj stav ponavlja i međunarodna organizacija za zaštitu izbeglica u BiH - UNHCR.

Prema UNHCR-u, 1.138 azilanata i migranata stiglo je u Bosnu od 1. januara do 3. marta, što je više od ukupnog broja za 2017. Većina njih su iz Sirije, zatim Pakistana, Libije i Afganistana. Neki odlaze iz konflikta i zloupotrebe ljudskih prava, dok drugi traže bolji život.

Islamska zajednica BiH pozvala je vlasti da učine više kako bi zadovoljile osnovne potrebe izbjeglica. Država je do sada osigurala smještaj za samo 154 osobe u jedini otvoreni centar za azil zbog ograničenog kapaciteta, piše Slobodna Evropa.

UNHCR je također potvrdio da se "mnogi tražitelji azila suočavaju s preprekama u proceduri zahtjeva za azil".

"Građani, od kojih su mnogi doživjeli užase tokom bosanskog rata i raseljavanja, u velikoj meri podržavaju i pružaju pomoć izbjeglicama i migrantima. Međutim, ti plemeniti napori nisu zamjena za efikasno djelovanje države", navodi se u saopćenju.

Vlasti očekuju još veći broj novih dolazaka u narednim mjesecima, zbog čega HRW preporučuje da sarađuju s međunarodnim partnerima kako bi osigurali da mogu da odgovore poštujući ljudska i prava izbjeglica, piše Slobodna Evropa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije