Cijene proizvoda / U BiH skuplje gorivo i hljeb, evo za koliko

08. 11. 2021. u 12:02:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Cijene hljeba, pekarskih proizvoda i goriva veće su od danas u Bosni i Hercegovini, odnosno RS.

Preciznije rečeno, cijene pekarskih proizvoda povećane su još od ranije od 10 do 20 posto, a cijene goriva od danas.

Predsjednik Udruženja mlinara i pekara regije Bijeljina Radenko Pelemiš kaže da je na sastanku sa ostalim pekarima dogovoreno da tu cijenu koriguju naspram svojih troškova i otprilike je, kako navodi, nekih od 10-20 posto ta korekcija određenih pekarskih proizvoda.

"Ako sad napravimo neko poređenje da je prije par mjeseci cijena brašna bila od 57-60 feninga, a da je sad to isto brašno od 80-84 feninga. Nekih 35-40 odsto je poskupilo samo brašno. Ako na to nadovežemo da je došlo do poskupljenja i ostalih repromaterijala koji se koriste u pekarskoj proizvodnji, prije svega margarina i ulja, bilo je neminovno da se izvrši korekcija cijene", rekao je Pelemiš, prenosi rtvbn.com.

Ranije je predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore RS Dragan Trišić najavio da će gorivo u RS od ponedjeljka poskupjeti od četiri do šest feninga.

Kako kaže, nafta brent je i dalje na visokom nivou, i nema značajnih promjena, tako da nema ni većeg uticaja na naše tržište.

"Ako dođe do svakodnevnog rasta ulaznih cijena prema distributerima, u tom slučaju iduće sedmice možemo očekivati rast od četiri do šest feninga za benzine, dizele i tečni naftni plin (TNG)", kazao je Trišić.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA