Zlostavljači i ubice Smaje Ćesira dodatno kažnjeni sa 17 i po godina zatvora

Radiosarajevo.ba
Zlostavljači i ubice Smaje Ćesira dodatno kažnjeni sa 17 i po godina zatvora
Arhiva / Prvobitni postupak
Sudsko vijeće kojim predsjedava sudija Jasenko Ružić u ponovljenom postupku izreklo je ubicama malog Smaje Ćesira iz Hadžića, očuhu Salih Arnautović zatvorsku kaznu u trajanju sedam godina, majci Eni Lipi pet i po godina.

Također, djedu i nani dječaka Emiru i Muniri Lipi određena je kazana od po dvije i po godine.

Salih Arnautović se tereti za zlostavljanje maloljetne osobe i nanošenje teških tjelesnih povreda, a Ena Lipa za nasilje u porodici i nanošenje povreda, piše Avaz.ba.

Podsjećamo, oboje već izdržavaju kaznu od po 40 godina zatvora za monstruozno mučenje i ubistvo malog Smaje Ćesira koji je u trenutku smrti imao tri i po godine.

Salih Arnautović nalazi se u zeničkom zatvoru, a Ena Lipa u tuzlanskom zatvoru.

Prema optužnici, dječak je pretučen u porodičnoj kući u Hadžićima (ulica Garovci), nakon čega je 25. februara 2014. godine preminuo od udaraca koje su mu nanijeli očuh i majka, a što je, uz brojne teže i lakše povrede, rezultiralo krvarenjem u mozgu.

Kako se u optužnici navodi, dječak je duže vrijeme bio izložen sistematskom zlostavljanju koje su nad njim provodili članovi njegove porodice, nanoseći mu fizičku i psihičku bol i patnju samo zato što su smatrali da liči na biološkog oca.

Dječaka su držali zatvorenog u kući i rijetko mu dopuštali da izlazi, tjerali su ga da sjedi pod stolom ili spava, udarali šakama i nogama po cijelom tijelu i glavi, nanosili mu povrede tvrdim i oštrim predmetima kao što su makaze, kaiš, oklagija, vruć vosak…

Kobnog dana, stoji u optužnici, Arnautović ga je šakama udarao u prsa, od čega je mališan udarao glavom i tijelom o zid i pod, te povratio i izvršio veliku nuždu, nakon čega ga je majka ponovo udarila kaišem po glavi, a očuh nastavio udarati šakama u prsa sve dok dječak, trpeći velike fizičke i psihičke bolove, nije izgubio svijest.

Ena je iz kuhinje donijela kašiku i vodu, te polila Smaju, dok mu je očuh kašikom otvorio usta. Dječak je počeo da krklja i povraća, nakon čega je ponovo izgubio svijest.

Udarci koje su Ena i Salih tog dana zadali dječaku rezultirali su, pored mnogobrojnih težih i lakših povreda, krvarenjem u mozgu koje je prouzrokovalo otok mozga i pritisak na važne centre, a što je, navodi se u optužnici, dovelo do gušenja, odnosno smrti djeteta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije