Očišćen spomenik sarajevskom heroju kojeg su oskrnavili vandali

2
Radiosarajevo.ba
Očišćen spomenik sarajevskom heroju kojeg su oskrnavili vandali
Foto: Twitter / Spomenik je očišćen!

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo očistilo je spomenik legendarnom sarajevskom heroju Smailu Smaji Šikalu, kojeg su - nepoznata osoba ili više njih - oskrnavili, po svemu sudeći, na Dan državnosti.

Informaciju je danas objavio portal Radiosarajevo.ba, a ubrzo nakon toga reagiralo je Ministarstvo.

Kantonalni ministar za boračka pitanja Omer Osmanović potvrdio je za naš portal mrežama da je spomenik popravljen.

Meteorolozi ponovo najavili promjenu vremena: Za vikend novi snijeg, evo u kojim dijelovima BiH

Meteorolozi ponovo najavili promjenu vremena: Za vikend novi snijeg, evo u kojim dijelovima BiH

Inače, spomenik Smaje Šikala bio je prefarban zelenom bojom - znakovito, baš kao što je bila ofarbana spomen-ploča osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću na Vracama!?

"Ovo je treći put da je spomenik Smaje Šikala kod škole na Sokolju na meti vandala. Slomili su Smajinu ploču tokom obilježavanja Martovskih bitaka 2019. godine, zatim skroz odnijeli 13. decembra iste godine. Treći napad, zasigurno organiziran, desio se na Dan državnosti BiH. Ovo je sramota!", kaže za Radiosarajevo.ba poznati publicista, istraživač, autor brojnih dokumentaraca na temu agresije na BiH, Avdo Huseinović.

Šikalo je bio komandir Vojne policije 2. motorizirane brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine i jedan od prvih dobrovoljca koji su se prijavili da brane svoj grad početkom agresije na BiH. Prvi put je ranjen u borbama kod Elektroprivrede '92. godine. Smrtno je ranjen kod Sokolja, kada ga je geler pogodio u glavu dok je pomagao ranjenom saborcu. Nakon sedam dana podlegao je povredama.

Imao je svega 25 godina, a dokazao je da je volio svoju državu više nego sebe, ostat će zapisano.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije