Očekuje se burna sjednica: Poslanici danas opet o nepovjerenju Vladi?

Radiosarajevo.ba
Očekuje se burna sjednica: Poslanici danas opet o nepovjerenju Vladi?
Foto: Arhiv / Sjednica Predstavničkog doma

Prijedlog zakona o konverziji kredita s vałutnom klauzulom u švicarskim francima u konvertibilne marke naći će se pred poslanicima Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici, četiri godine od kako je upućen.

Kemal Duraković, predsjednik Udruženja korisnika kredita "Švicarac BiH", kazao je ranije za Radiosarajevo.ba da i dalje jedva čekaju zakon kako bi se cijela ova priča završila kao u svim zemljama u okruženju.

Podsjetimo, više od 6.000 građana FBiH se suočavalo s problemom vraćanja ovih kredita. Kako je navedeno i u obrazloženju prijedloga zakona, ovi građani su dovedeni na rub egzistencije, a zabilježena su čak 23 samoubistva dužnika, dok ih je više od stotinu umrlo zbog srčanih, moždanih i nervnih udara.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH danas će raspravljati i o izmjenama i dopunama Zakona o radu, zbog kojih je Savez samostalnih sindikata BiH jučer održao protest, a zaprijetio je i generalnim štrajkom radnika.

Izmjene i dopune Zakona o radu tiču se načina organizacije rada za vrijeme vanrednog stanja ili stanja nesreće. Sindikat ih je ocijenio sramotnim i robovlasničkim.

Na dnevnom redu kao osma tačka našao se, prema najavi iz Parlamenta FBiH, prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH, kojeg su 1. juna uputili opozicioni zastupnici.

Dnevni red - undefined

Foto: Printscreen: Dnevni red

No, upravo na sjednici 1. juna glasano je, i nije izglasano, također o nepovjerenju Vladi, o zahtjevu za ostavkom Vlade, kao i o zahtjevu za ostavkom premijera Fadila Novalića, i zamjenika premijera Jelke Milićević i Veska Drljače.

Na dnevnom redu današnje sjednice zakazane za 10 sati, koja će biti održana online, su i dopune Zakona o Vijeću zaposlenika, Zakona o PIO, o advokaturi, kao i zakon o sudskoj policiji u Federaciji BiH. 

Naknadno je na dnevni red uvrštena i informacija o posljedicama epidemije, a poslanici će, između ostalog, razmatrati i niz izvještaja o poslovanju javnih preduzeća u proteklim godinama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije