Obustavljena istraga protiv državnog ministra Nenada Nešića - nema dovoljno dokaza

4
Radiosarajevo.ba
Obustavljena istraga protiv državnog ministra Nenada Nešića - nema dovoljno dokaza
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Nenad Nešić

Okružno javno tužilaštvo Banja Luka obustavilo je istragu protiv Nenada Nešića, ministra sigurnosti BiH i predsjednika DNS-a, a koji je bio osumnjičen za krivična djela nezakonito postupanje u privrednom poslovanju i falsifikovanje isprave.

Uprava kriminalističke policije MUP-a RS je u martu 2021. godine podnijela izvještaj protiv Nešića i još jedne osobe.

"Okružno javno tužilaštvo Banja Luka donijelo je naredbu o obustavi istrage protiv Nenada Nešića i Aleksandra Šljivara zbog krivičnog djela nezakonito postupanje u privrednom poslovanju i krivičnog djela falsifikovanje isprave, jer djela koja su učinili osumnjičeni nisu krivična djela", potvrđeno je za medije iz RS u ovom tužilaštvu.

Akcija Black Tie 2: Elmedin Konaković reagirao na informaciju da je 20 osoba pušteno na slobodu

Akcija Black Tie 2: Elmedin Konaković reagirao na informaciju da je 20 osoba pušteno na slobodu

Nešić, kao nekadašnji direktor "Puteva RS" i Šljivar, kao odgovorno lice privrednog društva "XXX Pale" bili su osumnjičeni da su u namjeri pribavljanja protivpravne koristi za privredno društvo sa Pala, potpisali i ovjerili pečatima privrednih društava koja su zastupali, lažni sporazum.

"Na osnovu toga, pravno lice iz Pala je bez sprovođenja procedure javnog nadmetanja za dodjelu koncesije sa Vladom RS zaključilo Ugovor o koncesiji za eksploataciju tehničkog građevinskog kamena krečnjaka kod Pala", navedeno je u izvještaju koji je MUP RS podnio nadležnom tužilaštvu.

Nešić je bio direktor "Puteva RS", a ovu poziciju je napustio "iz zdravstvenih razloga", nakon što je DNS napustio vladajuću koaliciju u RS okupljenu oko SNSD-a.

Podsjećamo, MUP RS je u novembru 2020. godine Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka takođe dostavio izvještaj protiv Nešića za krivična djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja, a istraga u ovom predmetu je nakon godinu dana, takođe obustavljena.

U pomenutom predmetu je donesena naredba o obustavi istrage jer je tužilac utvrdio da nema dovoljno dokaza da je osumnjičeni počinio navedeno krivično djelo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije