Nenad Nešić: 'Brzo uspostavljanje vlasti na svim nivoima od velikog značaja za evropski put'

4
Radiosarajevo.ba
Nenad Nešić: 'Brzo uspostavljanje vlasti na svim nivoima od velikog značaja za evropski put'
Foto: Ministarstvo sigurnosti BiH / Brian Aggeler i Nenad Nešić

Ministar sigurnosti BiH, Nenad Nešić, danas se na sastancima u Sarajevu sastao sa šefom Misije OSCE-a u BiH, Brianom Aggelerom, sa ambasadoricom Austrije, Ulrike Hartmann, te sa šefom Delegacije EU u BiH, Johanom Satlerom.

Na sastanku sa Aggelerom, konstatovano je da se saradnja između dvije institucije provodi u brojnim oblastima sigurnosti i da OSCE značajno pomaže uspostavi efikasnog sistema upravljanjanja sigurnosnim sektorom.

Identifikovani su i ključni izazovi, koji će i u narednoom periodu zahtjevati partnerske odnose i saradnju sa Misijom OSCE-a. Prvenstveno se odnosi na borbu protiv trgovine ljudima, jačanje kapaciteta za cyber sigurnosti, sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma te kontrole i uništavanja naoružanja.

Iz OSCE-a poručili: 'Osuđujemo odluke NSRS o izbornom zakonu'

Iz OSCE-a poručili: 'Osuđujemo odluke NSRS o izbornom zakonu'

Ovo su biografije novih državnih ministara: Koje jezike govore, gdje su radili...

Ovo su biografije novih državnih ministara: Koje jezike govore, gdje su radili...

Saradnja između sigurnosnih agancija u Bosni i Hercegeovini i Republici Austriji bit će nastavljeni i u narednom periodu, a u oblastima za koje se iskaže potreba bit će i unaprijeđeni, istaknuto na današnjem sastanku ministra Nešića i ambasadorice Hartmann.

Jedan od zajedničkih izazova dvije države su nezakonite migracije, te je izrađeno zajedničko opredjeljenje da se nastavi dosadašnja dobra saradnja u ovoj oblasti. Posebno je ukazano na potrebu izgradnje zajedničkog i koordiniranog odgovora zemlja EU, regiona i zemlja izvora migracija u suzbijanju ove pojave.

Sa Satlerom je razgovarano o aktuelnim političkim i ekonomskim prilikama kao i o procesu evropskih integracija uz puno uvažavanje i poštovanje Ustava i Dejtonskog sporazuma. Evropski put BiH je zajednički cilj oko kojeg postoji najveći stepen saglasnosti u BiH te će ispunjavanje obaveza i saradnja sa institucijamja biti jedan od priorita Ministarstva sigurnosti BiH i u narednom periodu.

Tokom sastanka ministar Nešić je istakao da je brzo uspostavljanje legitimne i funkcionalne vlasti na svim nivoima u BiH od velikog značaja za evropski put, te istakao značaj unutrašnjeg dijaloga svih političkih aktera u BiH o značajnim pitanjima i projektima od važnosti za sve njene građane.

Dobijenjem kandidatskog statusa pred BiH su otvorene brojne druge obaveze ali i mogućnosti za saradnju i jačanje kapaciteta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije