Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić (ponovo) o dizanju tri prsta u centru Sarajeva

8
Radiosarajevo.ba
Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić (ponovo) o dizanju tri prsta u centru Sarajeva
Foto: Printscreen / Nenad Nešić

Na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH je SDA-ov Midhat Čaušević tražio obrazloženje od ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića o tome da li je svjestan nesigurnosti koju je izazvao podizanjem tri prsta ispred državnih institucija u Sarajevu.
 
Čaušević je kazao da je on državni ministar sigurnosti koji mora voditi računa da njegovi postupci ne izazovu strah ili nesigurnost kod svih građana.

Podsjećamo, Nešić je ispred zgrade Vijeća ministara podigao tri prsta prvi dan imenovanja, a onda je to ponovio gostujući programu Federalne televizije.

Nešić pozirao s podignuta tri prsta ispred PSBiH, Bursać pita: Kako se osjećate, jeste li sigurniji?

Nešić pozirao s podignuta tri prsta ispred PSBiH, Bursać pita: Kako se osjećate, jeste li sigurniji?

Objavljena prognoza za dane vikenda: Najavljeni lokalni pljuskovi i grmljavina u dijelovima BiH

Objavljena prognoza za dane vikenda: Najavljeni lokalni pljuskovi i grmljavina u dijelovima BiH

Nenad Nešić mu je kazao kako ga je iznenadilo to pitanje od njega te je pročitao unaprijed pripremljeni odgovor.

"Impresioniran sam sposobnošću pojedinih kolega da svaku situaciju iskoristite da ovu zemlju i njene građane vrate 30 godina unazad i da svaku priliku iskoriste za sijanje mržnje, razdora i netrpeljivosti", započeo je ministar.

U odgovoru on kaže i da je dizanje prsta vjerski simbol blagosiljanja, a ne provokacija. Navodi primjere iz Biblije, ali ignoriše činjenicu da je u pravoslavlju ovaj simbol prikazan sa tri spojena prsta, a ne razdvojena kako je to u katoličanstvu. Upravo ta spojenost prstiju simbolizira Božije trojstvo i jedinstvo (tako se pravoslavci krste).

"Sarajevo voli da se hvali da je bosanski Jerusalem. Osporavati pravoslavcima tri prsta znači duboko zadirati u nečija vjerska osjećanja. Tri prsta, u pravoslavlju, simbolizuju jedinstvo Svete Trojice – Oca, Sina i Svetog duha. Podići tri prsta nekome znači blagosiljati ga, tako je prikazano i u Biblijii", rekao je Nešić.

On je naveo primjer katedrale Srca Isusova i oltara Ćirila i Metodija na kojem jedan od njih drži podignuta tri prsta, no tu je jasno da je riječ o katoličkom prikazu dvojice prosvetitelja.
 
"Gospodine Čauševiću, ja se nikada neću odreći svoje vjere, Isusa Hrista i svetog Trojstva. Duboko poštujem i cijenim svakog vjernika, ma koje vjere bio. Nikada sebi ne bi dozvolio da muslimanima uskraćujem ono što je njima sveto, ali očekujem i da imam svoje vjerske slobode koje su nam zagarantovane i Sporazumom SPC i BiH", rekao je.

/ Anketa

Za kojeg novog ministra u Vijeću ministara BiH smatrate da će najbolje raditi u interesu države?
Rezultati

Na kraju je zaključio da BiH mora biti u 2023., a ne 1993. zanemarujući činjenicu da upravo njegovo dizanje tri prsta, građane podsjeća na 1993.

"I zaista vas ovdje sve ljudski molim – nikada, ali nikada, nemojte dozvoliti da makar iz neznanja zadirete u tuđa vjerska osjećanja. Nemojte se plašiti vjernika, plašite se onih koji ne vjeruju ni u šta, jer oni nemaju straha od kazne svevišnjeg. I na kraju želim da vam kažem ako BiH želi da bude u 2023. onda je krajnje vrijeme da izađemo iz 1993.!", poručio je Nešić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije