Objavljeni podaci: Milorad Dodik i dalje na američkoj "crnoj listi"

Fena
Objavljeni podaci: Milorad Dodik i dalje na američkoj "crnoj listi"
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i dalje je na "crnoj listi" Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Naime, Ministarstvo za finansije Sjedinjenih Američkih Država, odnosno Ured za kontrolu stranih sredstava objavio je konsolidiranu listu osoba pod sankcijama ove države. Riječ je o tehničkom potezu kako bi podaci o osobama koje se nalaze, prema različitim osnovama, na "crnoj listi" SAD-abili dostupniji i pregledniji, obzirom da se važeća lista konstantno dopunjuje.

Posljednjih sedmica nekoliko osoba je uvršteno, a na osnovu odluka u vezi s krizom u Ukrajini, borbom protiv terorizma ili pritiskom na Sjevernu Koreju, na listu onih protiv kojih SAD nameće više vrsta finansijskih i političkih sankcija.

Kada je riječ o sankcijama protiv osoba s Balkana, a na osnovu ranije predsjedničke izvršne uredbe, nije bilo nikakvih izmjena u posljednjih godinu. Sredinom januara je prošla godina dana od kada je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik stavljen na crnu listu i on je i dalje na njoj.

Podsjetimo, američki predsjednik Donald Trump je sredinom prošle godine donio odluku o zapadnom Balkanu, kojom se produžavaju vanredne mjere koje je prije 17 godina donio bivši američki predsjednik George W. Bush. Odluka, između ostalog, obuhvata i objavu tzv. crne liste osoba i organizacija koje su pod sankcijama SAD-a zbog kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i prijetnje nacionalnoj sigurnosti i interesima SAD-a.

Bush je 26. juna 2001. godine donio izvršnu uredbu kojom se proglašava da su ugroženi interesi SAD-a od pojedinaca i organizacija u BiH, Makedoniji i na Kosovu. Ona predviđa niz pravnih posljedica, uključujući blokadu imovine, zabranu ulaska u SAD i finansijskih transakcija za haške optuženike i oko 150 osoba i organizacija koje se dovode u vezu s optuženicima za ratne zločine, terorističkim organizacijama ili podrivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Washington smatra da te osobe ugrožavaju mir i proces stabilizacije u regionu.

Na osnovu te Bushove odredbe iz 2001. godine formirana je tzv. crna lista osoba i organizacija s kojima je američkoj vladi i kompanijama zabranjeno sarađivati te kojima se u SAD-u blokiraju imovina i novčane transakcije. Listu, na koju se stavljaju osobe koje obuhvata i ova odluka, kao i druge sličnog tipa, objavljuje Ured za kontrolu stranih sredstava (OFAC), koji djeluje u sklopu američkog ministarstva finansija.

Na ranije objavljenoj listi su, između ostalih, Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Sonja Karadžić-Jovičević, Momčilo Krajišnik, Ljiljana Zelen-Karadžić i Aleksandar Karadžić. Tu su, također, Milovan Bjelica, Ljubomir Borovčanin, Stojan Župljanin, Duško Sikirica, Milan Simić, Hasan Čengić, Bakir Alispahić, Ljubo Ćesić, Valentin Ćorić, Savo Krunić, Zoran Petrić i Naser Keljmendi...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije