Obilježena 30. godišnjica postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad

3
Radiosarajevo.ba
Obilježena 30. godišnjica postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / S današnje ceremonije u Sarajevu

Na 30. godišnjicu postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad, na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović danas su se okupili veterani ove brigade, porodice šehida i poginulih boraca, članovi boračkih udruženja, predstavnici različitih nivoa vlasti koji su polaganjem cvijeća i prigodnim programom obilježili ovaj datum.

U znak sjećanja na svoje saborce koji nisu preživjeli, kao i na dan postrojavanja na ovom mjestu 1992. godine, Prva brigada policije Stari Grad danas je upriličila obilježavanje kako bi se prisutni podsjetili na značaj i ulogu policije tokom agresije na našu zemlju.

Današnjem obilježavanju prisustvovala je i delegacija Kantona Sarajevo, na čelu s premijerom Edinom Fortom, te ministrom za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omerom Osmanovićem.

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

U svom obraćanju, ministar Osmanović je naglasio kako se ove godine obilježava 30 godina od početka agresije, te kako je postrojavanjem Prve policije Stari Grad krenulo masovno pristupanje mladih u odbranu domovine.

"Nalazimo se na mjestu gdje su se prije 30 godina po prvi put postrojili pripadnici Prve brigade policije Stari Grad, u jednom zajedničkom cilju, odbrani od agresora. Tada je poslana jedinstvena poruka, građani Sarajeva nisu sami. Ovi goloruki mladići bili su spremni položiti svoje živote za ovaj grad. Nažalost, mnogi od njih i jesu, te njima u čast i mi smo danas ovdje", istakao je ministar Osmanović.

Također je napomenuo kako je potrebno prenositi kulturu sjećanja na mlađe naraštaje.

S današnje ceremonije u Sarajevu - undefined

Foto: Dž.K./Radiosarajevo: S današnje ceremonije u Sarajevu

"Volio bih da naša djeca njeguju kulturu sjećanja, da nastave sjećati se, te da se na taj način oduže onim generacijama čija je mladost prekinuta, da se bore za sve ono što je dobro i pravedno. Mi kao društvo ne smijemo minimizirati nijednu žrtvu, nijednog čovjeka, koji je domovinu stavio ispred sebe, ne vrativši se svojoj porodici više nikad. Neka je vječni rahmet i slava našim saborcima. Mi čuvamo vaša imena i uspomenu na vas. Vi ste naš amanet, naša budućnost i budućnost naših naraštaja", poručio je ministar Osmanović.

Na današnji dan 1992. godine na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović, s ciljem podizanja morala u gradu Sarajevu izvršena je svečana smotra 750 pripadnika ove brigade.

Bila je to prva smotra odbrambenih snaga države BiH, a nakon toga uslijedilo je masovno pristupanje građana Sarajeva u redove MUP-a i tadašnje Teritorijalne odbrane, što se pokazalo presudnim za odbranu glavnog grada naše države.

U toku odbrambeno-oslobodilačkog rata u redovima Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo borilo se 1.230 boraca, a 44 pripadnika dalo je živote u odbrani domovine.

Ministarstvu za boračka pitanja na današnjem obilježavanju dodijeljena je i zahvalnica za nesebičan doprinos u radu Prve policijske brigade Stari Grad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije