Suljagić: Da nije bilo opsade u Sarajevu, ne bi bilo genocida u Srebrenici

12
Radiosarajevo.ba
Suljagić: Da nije bilo opsade u Sarajevu, ne bi bilo genocida u Srebrenici
Foto: AA / Srebrenica

Emir Suljagić, novinar, pisac, političar i direktor Memorijalnog centra Srebrenica, poznat je po zalaganju za prava osoba koja su preživjela genocid u Srebrenici.

U sarajevskoj Vijećnici, danas je organizovan događaj povodom 30. godišnjice opsade grada Sarajeva, na kojem se obratio i Suljagić. Poručio je da nije bilo opsade Sarajeva, ne bi bilo ni genocida u Srebrenici, te da je narod BiH nestao, niko ne bi ni primijetio, zbog toga je, govori, ovo naš trijumf.

"Da mi je neko rekao, 30 godina kasnije, da najdužu opsadu, nekog grada u historiji, kasnije, jedan cijeli genocid, kasnije, ću biti ovdje i komemorirati tu opsadu, ne bih mu vjerovao, jer nisam vjerovao da ću ja ostati živ. Opsada Sarajeva je najpotcjenjeniji događaj raspada bivše Jugoslavije. Odbrana Sarajeva je najpotcjenjeniji događaj raspada bivše Jugoslavije. Sarajevu niko nije davao nikakve izglede", naglasio je Suljagić.

Schmidt poručio Čoviću da se smiri, vjeruje da je Dodik razuman: "Pozivam ih da zajedno sjednemo"

Schmidt poručio Čoviću da se smiri, vjeruje da je Dodik razuman: "Pozivam ih da zajedno sjednemo"

Da nije bilo opsade Sarajeva, podcrtao je on, ne bi bilo genocida u i oko Srebrenice.

"Da nije bilo opsade Sarajeva, ne bi bilo logora u Bosanskoj Krajini. Da nije bilo opsade Sarajeva, ne bi bilo HVO pokolja po centralnoj Bosni. Da nije bilo opsade Sarajeva, ovaj rat ne bi završio kako je završio i ne bi imao tok kakav je imao. Da nije bilo opsade Sarajeva i da je u bilo kojem trenutku između 1992. i 1995. sav ljudski, materijalni i kreativni potencijal Sarajeva, da je bio oslobođen, ovaj rat bi završio mnogo drugačije. Ne bi bilo Srebrenice, ne bi bilo Kapije. Mnogo ljudi bi danas bilo živo", istaknuo je Suljagić, prenosi N1.

Sergej Brammertzu, glavnom tužiocu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove i sudiji Carmelu Agiusu se zahvalio za sve što su uradili za BiH i njen narod.

"Da smo nestali, bili bismo danas samo fusnota u historiji, niko ne bi primijetio. Zato, danas je ovo dan našeg trijumfa, naše pobjede, jer poraz je značio nestanak svega što znamo, što smo poznavali i što vidimo oko sebe", zaključio je Suljagić u svome emotivnom govoru u sarajevskoj Vijećnici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije