Obilježena 30. godišnjica pogibije heroja Safeta Hadžica i saboraca

0
AA
Obilježena 30. godišnjica pogibije heroja Safeta Hadžica i saboraca
FOTO: AA / S današnjeg obilježavanja

Danas je obilježena 30. godišnjica pogibije brigadnog generala Armije Republike Bosne i Hercegovine Safeta Hadžića i njegovih saboraca - Seada Velića, Nermina Zeljkovića, Fahrudina Čavčića, Almira Islamovića i Senada Čirića, prenosi AA.

Svi oni živote su izgubili prilikom izvlačenja materijalno-tehničkih sredstava iz vogošćanske firme "Pretis".

U znak sjećanja na presudnu akciju izvlačenja materijalno-tehničkih sredstava iz kruga "Pretisa" u Vogošći neophodnih za odbranu Sarajeva, koju su u noći sa 17. na 18. april 1992. godine uspješno izveli pripadnici Specijalne jedinice MUP-a Republike Bosne i Hercegovine - Odred policije "Bosna", uz podršku združenih jedinica Teritorijalne odbrane RBiH te povodom obilježavanja 30. godišnjice pogibije generala Safeta Hadžića i njegovih saboraca danas je na tom lokalitetu položeno cvijeće i odata počast ovim herojima otpora agresiji. 

Ministarstvo kulture i sporta KS planira značajna ulaganja oko 12 miliona KM u nove projekte

Ministarstvo kulture i sporta KS planira značajna ulaganja oko 12 miliona KM u nove projekte

Položeno cvijeće 

Na spomen-obilježja generalu Hadžiću i njegovim saborcima Seadu Veliću, Nerminu Zeljkoviću, Fahrudinu Čavčiću, Almiru Islamoviću i Senadu Čiriću, u ime Kantona, cvijeće je položio ministar za boračka pitanja KS-a Omer Osmanović.

General Hadžić i njegovi saborci, kao pripadnici Patriotske lige, poginuli su 18. aprila 1992. godine prilikom ponovljenog pokušaja da iz kruga preduzeća "Pretis" izvuku dodatne količine municije i sredstava neophodnih za odbranu Sarajeva.

Njihova imena ostat će zapisana u historiji bh. odbrambeno-oslobodilačke borbe.

Dani odbrani 

"Ti prvi dani aprila su su bili prvi dani odbrane, dani istinskih heroja, a jedan od njih je bio i Safet Hadžić. On je sa svojim saborcima među prvima stao u odbranu BiH. Da nije bilo Safeta Hadžića i Patriotske lige, te generacije koja je prepoznala opasnost i šta nas čeka, ne bi bilo ni nas. Jer, oni su nam dali priliku da živimo i da se pripremimo za dalju odbranu. O tim herojima i njihovim herojskim akcijama se trebaju snimati filmovi i držati historijski časovi. Svakako, na ovaj način gajimo kulturu sjećanja i sjećamo se svih naših heroja", izjavio je Osmanović.

Na spomen-obilježja generalu Safetu Hadžiću i njegovim saborcima cvijeće su danas položile i brojne druge delegacije, među kojima su bili predstavnici općina Novi Grad i Vogošća, Federacije BiH, boračkih udruženja te njegovi saborci i sugrađani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije