Obilježena 19. godišnjica prve dženaze i ukopa žrtava genocida

6
Fena
Obilježena 19. godišnjica prve dženaze i ukopa žrtava genocida
FOTO: Fena / S današnjeg obilježavanja

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i tevhida, danas je u Memorijalnom centar Potočari obilježena 19. godišnjica od prve klanjane dženaze u Potočarima i ukopa prvih identificiranih žrtava genocida. Cvijeće su položile majke Srebrenice, predstavnici Uprave Memorijalnog centra Srebrenica i drugih udruženja.

Predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Ševket Hafizović kazao je medijima da je na današnji datum 2003. godine ukopano 600 žrtava genocida.

"Zločin genocida je sistemski planiran, mi se nadamo da ćemo za koju godinu pronaći i ostale žrtve koje su ubijene u genocidu kako bi pronašle svoj vječiti smiraj. Nažalost, i dalje se suočavamo s činjenicom da se genocid negira i bježi od odgovornosti", kazao je Hafizović.

Udruženje tužilaca FBiH oštro kritikovalo Konakovića: Pokušava da utječe na ishod predmeta

Udruženje tužilaca FBiH oštro kritikovalo Konakovića: Pokušava da utječe na ishod predmeta

Prije 19 godina, Šuhra Sinanović je ukopala muža Muriza Sinanovića i sedam članova porodice Sinanović.

"Na današnji datum prije 19 godina Memorijalni centar je bio pun stranih zvaničnika, a danas su tu samo porodice žrtava. Žao mi je što su i dan danas počinioci zločina na slobodi. I nikad nije presuđen zločin za 1.313 ubijenih Bošnjaka u Kravici gdje je ubijen i moj muž Muriz", kazala je Feni Sinanović.

Tokom 2003. godine u Memorijalnom centru Potočari obavljene su tri kolektivne dženaze za žrtve genocida. Prva je obavljena 31. marta, kada je ukopano 600 žrtava genocida. Druga dženaza je bila 11. jula kada je ukopano 282 žrtve, a treća dženaza je bila 20. septembra 2003. godine kada je ukopano 107 osoba.

Tokom 2003. godine ukopano je 989 žrtava genocida. Tada je zvanično otvoren Memorijalni centar Potočari, a otvorio ga je bivši američki predsjednik Bill Clinton.

U Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari dosad je ukopana 6.671 žrtva genocida.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije