Obilježena 30. godišnjica bitke na Proskoku: Mjesto na kojem su odbranjeni Igman i Sarajevo

10
Radiosarajevo.ba
Obilježena 30. godišnjica bitke na Proskoku: Mjesto na kojem su odbranjeni Igman i Sarajevo
Foto: Press služba KS / Obilježena godišnjica

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti, danas je na lokalitetu Proskok na Bjelašnici obilježena godišnjica bitke koja je označena kao bitka prve linije odbrane gdje je agresor imao jedan cilj, presijecanje Sarajeva i njegovo stavljanje u potpuno okruženje.

U borbama koje su trajale 20 dana poginulo je blizu 100 pripadnika Armije RBiH, a njih 500 je lakše i teže ranjeno. Nakon pretrpljenih gubitaka, pripadnici 182. viteške (fočanske) lahke brigade, povukli su se sa kote Proskok, te je isto područje zauzela Vojska Republike Srpske.

Današnjem obilježavanju, zajedno sa saborcima i porodicama poginulih, prisustvovao je i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović. Prema riječima ministra Osmanovića bila je ovo jedna od strateški najbitnijh bitaka vođenih na ovom prostoru.

Erdogan povodom odluke Turske: 'Prekidamo trgovinske odnose sa Izraelom'

Erdogan povodom odluke Turske: 'Prekidamo trgovinske odnose sa Izraelom'

"Činjenica da je operaciju zauzimanja lično predvodio haški optuženik Ratko Mladić, govori koliko je značajan bio ovaj prostor, i presijecanje glavnog koridora preko planine Igman. Hrabri pripadnici 182. viteške (fočanske) lahke brigade do zadnjih su se izdisaja borili za ovaj lokalitet, i svima njima dugujemo neizmjernu zahvalnost. O borbama vođenim za ovo područje moramo još više i češće da govorimo, kako bi heroje i šehide sa kote Proskok pamtili budući naraštaji. Naša je obaveza i dužnost da pamtimo i prenosimo, kultura sjećanja mora biti jača od kulture zaborava", poručio je ovom prilikom ministar Osmanović.

Tih 20 dana žestoke ofanzive srpske vojske, u kojoj se vodila borba prsa u prsa, branili su se Igman i Sarajevo. Borac Osman Đuderija uspio je uništenjem prvog tenka u koloni zaustaviti tenkovski bataljon, nakon čega su se ostali povukli.

Na jednog pripadnika Armije RBiH išlo je deset srpskih vojnika, plus teško i lako naoružanje koje su oni imali. U drugom tenku koji je jurišao na Armiju RBiH lično je sjedio Ratko Mladić i komandovao operacijom.

Na Proskok je prije pet godina prebačen i autentični tenk srpske vojske koji je uništio Osman Đuderija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije