Komšić: Armija BiH jedini historijski nasljednik antifašističke tradicije BiH

Radiosarajevo.ba
Komšić: Armija BiH jedini historijski nasljednik antifašističke tradicije BiH
Arhiv / Željko Komšić

Svim Bosancima i Hercegovcima čestitam 15. april - Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine, poručio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Njegovo saopćenje prenosimo u cijelosti: 

"Kroz svoju borbu za očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i međunarodno - pravnog subjektiviteta, i kroz odbranu od agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, Armija Republike Bosne i Hercegovine, pokazala je da je jedini historijski nasljednik antifašističke tradicije na ovim prostorima. Tamo gdje je četrdesetih stala jedna generacija antifašista, devedesetih je nastavila druga. Obranivši domovinu u okvirima granica koje je utemeljilo Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine, Armija Republike Bosne i Hercegovine, koju su sačinjavali pripadnici svih bosanskohercegovačkih nacionalnosti, ujedno je odbranila i ono što je Bosna i Hercegovina uvijek bila i uvijek će biti, a bila je, jeste i biti će, domovina i država svih njenih građana.

Petnaesti april jeste samo jedna prilika da se prisjetimo svih onih pripadnika i pripadnica Armije RBiH koji su, braneći svoju državu, dali najviše što su mogli za nju. Njihova žrtva obavezuje nas u tome da nikada ne odustanemo od zalaganja za sigurnu i prosperitetnu državu jednakopravnih građana, državu u kojoj ima mjesta za sve. Svim pripadnicima i pripadnicama Armije Republike Bosne i Hercegovine čestitam Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine, a onima koji danas nisu s nama, i njihovim porodicama, vječna slava i hvala", navodi se u saopćenju koje je potpisao član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije