Antologijski snimak iz grada pod opsadom: Kako je Armija BiH odgurala JNA iz Sarajeva

Radiosarajevo.ba
Antologijski snimak iz grada pod opsadom: Kako je Armija BiH odgurala JNA iz Sarajeva
PrtScr / Časni ljudi, veliki heroji

Juni je, 1992. godina.

I dok ostatak svijeta planira gdje otići na godišnji odmor, Sarajlije se suočavaju s jezivom istinom - grad je pod opsadom koja, ipak, neće tako brzo završiti kako su svi mislili.

Jedino uporište agresora u gradu u tom periodu (uz petokolonaše, op.pr.), bili su vojnici u kasarni Maršal Tito. Njih više hiljada, dobro naružani, a plan agresora bio je i presjeći grad na dva dijela. 

No, zahvaljujući sposobnosti hrabrih ljudi, koji su branili i na kraju i odbranili Sarajevo, JNA vojnici su napustili kasarnu, i to 5. juna 1992.

Upravo je tog dana nastao i jedan od antologijskih ratnih snimaka koji, kako je rečeno na samom početku Dnevnika u kojem je emitiran, prikazuje svu apsurdnost rata koji se dogodio...

Ukratko, jednom od posljednjih JNA vojnika koji je napuštao kasarnu, ugasio se automobil. Samo stao. Nasred ulice. Među vojnicima Armije Bosne i Hercegovine, koji su pokazali šta znači biti čovjek i kad je najteže.

Tamo su bili čuveni sarajevski specijalci MUP-a RBiH, Vikićevci, vod sarajevskog heroja, legendarnog Vinka Šamarlića. Bio je tu i Jasmin Begić Biber, Milenko Milinović Špico, Samir Čajić Čaja, pokojni Željko Jadrić,  zajdno s dijelom SJB Novo Sarajevo... 

Snimak, koji je objavljen na YouTube kanalu Video arhive, prati ovaj opis: "Iako bi se po snimku dalo zaključiti da se ne zna da li je muzičar odguran ili ne, jer se ne zna da li je sajla bila dovoljno zategnuta, ipak, znamo da je muzičar sa ovog snimka, zajedno sa suprugom, sretno doputovao u Srbiju."

Da ne otkrivamo suviše, pogledajte ovo, uz napomenu da se snimku možete vidjeti i velikog heroja Vinka Šamarlića, čovjeka koji je dao život za odbranu Sarajeva:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije