Mirno spavajte, maleni: Sarajevo se danas sjeća djece koja su ubijena tokom opsade

Radiosarajevo.ba
Mirno spavajte, maleni: Sarajevo se danas sjeća djece koja su ubijena tokom opsade
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH i brojne delegacije KS položili su danas cvijeće na spomen-obilježje ubijenoj djeci Sarajeva u povodu Dana sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva.

Planirano je da se ovaj datum obilježi prigodnim manifestacijama na Spomen obilježju ubijenoj djeci Sarajeva i historijskim časom u svim osnovnim i srednjim škola Kantona Sarajevo.

S obzirom da je na snazi Odluka Vlade Kantona Sarajevo o proglašenju stanja prirodne i druge nasreće zbog opasnosti od širenja zarazne bolesti uzrokovane koronavirusom (COVID 19), Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo odlučilo je da ovaj značajan datum, obilježi na način kako je to u ovakvim uslovima moguće.

Kako je rekao u razgovoru za Radiosarajevo.ba Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva, današnji dan neće biti obilježen kao i prethodnih godina zbog pandemije koronavirusa.

"Zbog specifičnih okolnosti na spomen-obilježja neće kao prethodnih godina biti manifestacija koje su na primjeren način simbolizirala na taj čin sjećanja na ubijenu djecu. Na obilježjima neće biti sarajevskih mališana kao prethodnih godina, samo će delegacije položiti cvijeće I odati počast te na taj način nastaviti tradiciju i njegovati kulturu sjećanja i čuvati našu djecu od zaborava", kazao je Grabovica.

Istakao je da ovaj dan, kao simbol stradanja djece, podsjeća, opominje i naređuje nezaborav

"Mi koji smo svjedoci najnemilosrdnijih zločina počinjenih u najnehumanijoj opsadi grada u modernoj historiji imamo obaveze i odgovornost a to je  podsjećati, upozoravati i boriti se protiv ludila rata, sile i nepravde”, istakao je Grabovica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije