Obilježena 21. godišnjica pogibije američkih diplomata i francuskog vojnika

Fena
Obilježena 21. godišnjica pogibije američkih diplomata i francuskog vojnika
Na Igmanu je, u organizaciji Ministarstva odbrane BiH, obilježena 21. godišnjica pogibije američkih diplomata Josepha Kruzela, Roberta Freisera, Samuela Nelsona Drewa i francuskog vojnika Stephana Reaulta.

Oni su 19. augusta 1995. godine stradali na igmanskom putu.

Američki diplomati iz kabineta Richarda Holbrookea, specijalnog izaslanika tadašnjeg predsjednika SAD-a Billa Clintona i francuski vojnik koji je vozio transporter, na današnji dan 1995. su tragično izgubili živote vraćajući se u Sarajevo nakon obavljene mirovne misije.

Otpravnik poslova Ambasade SAD-a u BiH Paul Horowitz izjavio je da je svaki član američke delegacije bio svjestan opasnosti koja je tada vladala u BiH te da sama činjenica da su došli ovdje da bi proveli svoju misiju, pokazuje koliko su bili posvećeni postizanju mira.

Dodao je da njihova posvećenost još uvijek definiše posvećenost SAD-a trajnom miru u BiH i da ne treba zaboraviti da su oni prije mnogo godina željeli postići da Bosna i Hercegovine bude demokratska, prosperitetna i sigurna zemlja.

"Ne zaboravimo da je mir na Balkanu važan za sve ljude u ovoj regiji i radimo zajedno svaki dan da bismo potvrdili da njihova žrtva nije bila uzaludna", istakao je Horowitz.

Otpravnica poslova Ambasade Francuske u BiH Catherine Weber rekla je da su njihove misli danas s porodicama ta četiri hrabra čovjeka čije zalaganje nikada neće biti zaboravljeno.

Naglasila je da je dosta napretka ostvareno na stvaranju stabilnosti i prosperiteta, a da je BiH odlučila pridružiti se Evropskoj uniji koja je utemeljena na vrijednostima mira i dijaloga, te se nada da će nastaviti tim putem.

Zamjenik ministar odbrane BiH Sead Jusić naveo je da su oni koji su stradali na Igmanu prije 21. godinu izvor nadahnuća mirotvorcima širom svijeta, a tako i poticaj za doprinos Oružanih snaga BiH i bh. policijskih službenika koji danas služe u međunarodnim operacijama podrške miru.

Po njegovim riječima, Bosna i Hercegovina, zahvaljujući i ljudima kao što su oni kojih se danas sjećamo, pronalazi puteve napretka, težeći da se pridruži euroatlanskim integracijama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije