Obilježavanje Dana Evrope u BiH završeno studentskom debatom o Evropskoj uniji

Radiosarajevo.ba
Obilježavanje Dana Evrope u BiH završeno studentskom debatom o Evropskoj uniji
Foto: Delegacija EU / Finale debatnog takmičenja „Pričajmo o Evropi. Pričajmo o nama!“

Ova sedmica je značajna i za Evropsku uniju i za Bosnu i Hercegovinu, uzimajući u obzir izbore za Evropski parlament kao i Mišljenje Evropske komisije o aplikaciji za članstvo Bosne i Hercegovine. Stoga i finale debate se održava u pravo vrijeme i jasna je poruka da ova država treba konstruktivan razgovor i napredak u pogledu preporuka koje je iznijela Komisija“, rekao je ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, obraćajući se studentima tokom finala debatnog takmičenja „Pričajmo o Evropi. Pričajmo o nama!“.

Četiri debatna tima sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i Banja Luci, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Centra za balkanske studije Internacionalnog univerziteta u Sarajevu pripremali su se za finale više od mjesec dana.

Tokom polufinalnih debata koje su održane na njihovim matičnim fakultetima tokom mjeseca maja, u okviru proslave Dana Evrope u Bosni i Hercegovini, studenti su pokazali jedinstvene vještine, razumijevanje i poznavanje procesa evropskih integracija.

Iako se nekada čini da se Evropska unija i zemlje Zapadnog Balkana kreću različitim brzinama, oni dijele veoma slične probleme, a jedan od najvećih je nezaposlenost mladih, istakla je Dubravka Negre, direktorica Regionalnog ureda Evropske investicijske banke za Zapadni Balkan.

„Ovo je također i problem Evropske unije, ne samo zemalja regiona, i on zahtjeva konkretna rješenja, što evropske institucije pokušavaju uraditi proteklih godina. Evropska investicijska banka, u saradnji s Evropskom komisijom, podržava zapošljavanje mladih, konkuretnost i jačanje tržišta rada, i kroz ove programe omogućena su nova radna mjesta za oko 15.000 mladih osoba u Bosni i Hercegovini“, rekla je Negre.

Mišljenje Evropske komisije, jedan od ključnih koraka u procesu evropskih integracija države, predstavlja sveobuhvatnu analizu spremnosti Bosne i Hercegovine da postane članica evropske porodice.

Iako Evropska unija ne posjeduje rješenja za sve probleme, kako je naglasio ambasador Wigemark, ključno je da mladi u Bosni i Hercegovini rade zajedno i podržavaju jedni druge.

Istinski primjer takve saradnje pružili su debatni timovi, koji su uprkos teškim izazovima da potvrde ili negiraju teme takmičenja, pokazali da je konstruktivni dijalog ključan za dalji napredak.

Tema finalne debate „EU kao cilj ili sredstvo?“ testirala je znanje i argumentacijske vještine studenata iz Mostara i Banja Luke.

Pobjednički tim iz Banja Luke izrazio je zadovoljstvo učestvovanjem u takmičenju te da se veoma raduju studijskom putovanju u Brisel – njihovoj nagradi za pobjedu na takmičenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije