Europska unija će za turističke projekte u BiH dati 1,5 miliona eura

Radiosarajevo.ba
Europska unija će za turističke projekte u BiH dati 1,5 miliona eura
Foto: Delegacija EU / Nicolas Bizel iz Delegacije EU u BiH

U sklopu Projekta EU4Business jučer je objavljen poziv za dostavljanje projektnih prijedloga za podršku razvoju turizma u Bosni i Hercegovini.

Fond za turizam vrijedan 1,5 miliona eura dostupan je putem bespovratnih sredstava za partnerstva koja će se baviti razvojem turističkih proizvoda, pristupom međunarodnim tržištima i upotrebom informaciono-komunikacijskih alata.

Krajnji korisnici su mikro, mala i srednja preduzeća, preduzetnici i turistički operateri, sa naglaskom na žene i mlade. Krajnji rok za dostavljanje prijava je 1. juli ove godine.

U sklopu ovog Poziva, postoje dva prioriteta za finansiranje: kulturni turizam u vezi sa UNESCO zaštićenom materijalnom i nematerijalnom baštinom u BiH, te turizam na otvorenom (Outdoor) na lokacijama duž Via Dinarica zelene linije u BiH.

Kandidati mogu biti partnerstva od najmanje tri partnera, pri čemu bar jedan od partnera treba biti predstavnik privatnog sektora. Visina mogućih odobrenih sredstava kreće se između 80.000 i 300.000 eura. Potreban je vlastiti doprinos podnostitelja zahtjeva u iznosu od najmanje 20 posto ukupnih troškova projekta. Trajanje projekata može biti između 8 i 18 mjeseci.

Vršilac dužnosti šefa Odjela operacija Delegacije EU u BiH Nicolas Bizel je na konferenciji za novinare rekao da EU kontinuirano podržava sektor turizma kao jedan od najbrže rastućih sektora u BiH.

"Europska unija je podržala razvoj sektora turizma u Bosni i Hercegovini u iznosu od 7 miliona eura, dodijeljenih za konkurentske niše, kao što su avanturistički turizam, eko zone, kulturne i prirodne staze. Podržavajući promociju turističkih potencijala zemlje i jačanjem uloge malih i srednjih preduzeća i domaćih proizvođača, razvijamo konkurentnost i, što je najvažnije, omogućavamo otvaranje novih radnih mjesta",rekao je Bizel.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije