Federacija BiH uskoro dobiva pet novih zaštićenih prirodnih područja

Fena
Federacija BiH uskoro dobiva pet novih zaštićenih prirodnih područja

S ciljem saradnje i uspješnog provođenja aktivnosti na uspostavi novih zaštićenih područja, federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo održala je sastanak s resornim kantonalnim ministrima iz Zeničko-dobojskog, Hercegovačko-neretvanskog i Kantona 10 te s predstavnicima Programa Ujedinjenih nacija za okoliš (UNEP). 

U Federaciji BiH je zaštićeno svega 3,24 posto područja, što je mala površina ako se uzmu u obzir iznimno bogatstvo diverziteta, specifična biološka raznolikost, prirodne ljepote i fenomeni naše zemlje. Standard i zahtjev Evropske unije je da svaka zemlja treba zaštititi najmanje deset posto svoje teritorije.

Za naredni period je predviđena uspostava pet novih zaštićenih područja u Federaciji BiH, i to Livanjsko polje, planina Zvijezda, pećinski sistem Vjetrenica, Bjelašnica-Treskavica-kanjon Rakitnice i botaničko-floristički rezervat Mediteranetum, što bi moglo iznositi ukupno pet posto zaštićenih područja.

Ova prirodna područja predstavljaju osnovni alat za zaštitu prirode u Bosni i Hercegovini i svijetu, a sva će nakon ulaska u EU, postati dio evropskog prirodnog nasljeđa.   

Proces uspostave zaštićenih područja omogućava Bosni i Hercegovini korištenje i sredstava iz fondova Evropske unije i zato je potrebno definirati lokalitete koji su i od evropskog značaja i utvrditi koji je to postotak državne teritorije.

Ta područja ni u kom slučaju neće biti „ograđena” zaštićena područja, već će biti otvorena i često ovise o održivim ljudskim djelatnostima i upotrebi  zemljišta. Ukoliko su vlasnici nekretnina izloženi ograničenjima, onda imaju pravo na poticaje ne samo državne, nego i Evropske unije, saopćeno je iz Federalnog  ministarstva okoliša i turizma, prenosi Ured Federalne vlade za odnose s javnošću.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije