Šta sve u Sarajevu porodica može kupiti za 50 KM?

6
I.S.
Šta sve u Sarajevu porodica može kupiti za 50 KM?
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Cijene u Sarajevu

Nije tajna da su namirnice u Bosni i Hercegovini sve skuplje, prateći tako "trend" iz susjednih, ali i europskih zemalja.

Potrošačka korpa za decembar prošle godine iznosila je čak 2.265,67 KM (poskupjela je za više od 70 KM od mjeseca prije), dok je plata iznosila u istom periodu 999 KM.

To znači da je pokrivenost korpe platom iznosila oko 44 posto. Napomenimo i da se radi o podacima za četveročlanu porodicu.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Tragom ovih informacija, novinari portala Radiosarajevo.ba odlučili su obaviti jednu kupovinu u Sarajevu - i to u tržnom centru. Uzimajući u obzir plate u našoj zemlji, odlučili smo se za iznos od 50 KM - te pokušali obaviti uz nju kupovinu za jednu porodicu za nekoliko dana.

Birali smo najisplativije proizvode, odnosno što niže cijene i što više količine, pokušavajući također odabrati bh. proizvode.

Ilustracija - undefined

Foto: EPA-EFE: Ilustracija

Pa - krenimo!

Uzeli smo, za početak, neophodne namirnice. Pronašli smo dvije litre ulja po cijeni od 3,45 KM - dakle, ovo smo platili 6,90 KM.Tu dodajemo i pet kila brašna po cijeni od 5,30 KM što je bili najisplativije na polici. Dodali smo tu i kilu soli po cijeni od 0,90KM te kilu palente po cijeni od 1,10 KM.

Do sad smo potrošili 14,20 KM.

Neophodni su nam i začini - pa smo vegetu od 500 grama platili 4,35 KM, te kilu šećera 1,10 KM i litar sirćeta 1,90 KM.

Kilu riže smo pronašli po sniženoj cijeni od 3,85 KM, zatim 500 grama kafe 8,40 KM.

Do sada smo potrošili već 33,80 KM.

Cijene u Sarajevu danas - undefined

Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Cijene u Sarajevu 

Uzimajući u obzir da kupujemo za porodicu koja ima djecu, odlučili smo se za najjefitiniju varijantu soka - pola kile u prahu istog soka smo platili 4,30 KM.

Pronašli smo deterdžent za veš po sniženoj cijeni od 9,90 KM za tri kile - uz to možemo kupiti još jedan do dva hljeba i potrošili smo 50 KM!

Cijene u Sarajevu danas - undefined

Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Cijene u Sarajevu 

Uz ove namirnice, nismo uspjeli kupiti meso, poput piletine koja (prema najnižoj cijeni koju smo pronašli) košta oko 5 KM, tačnije krila, dok su fileti znatno skuplji.

Najava poskupljenja u susjedstvu

U Hrvatskoj je prije nekoliko dana najavljeno poskupljenje plina i struje, ali ne samo za privrednike, već i građane.

"Znamo da je PDV na struju 13 posto, na plin je 25 posto, tu postoji prostor koji ćemo iskoristiti da smanjimo ukupan iznos cijena za građane", rekao je Andrej Plenković, hrvatski premijer prije nekoliko dana.

Mesari u susjednoj zemlji su također najavili poskupljenja - čak do 30 posto. Zašto?

Prvi je jer će PDV poskupjeti na suhomesnate proizvode na 25 posto, a zatim jer je živa stoka već skuplja, u odnosu na period prije Nove godine.

U Srbiji - ograničenje cijena

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o ograničenju visine cijena osnovnih životnih namirnica: šećera, brašna, ulja, mlijeka i svinjskog mesa u naredna tri mjeseca.

Uredbom se ograničavaju proizvođačke i cijene u trgovini tako da ne prelaze nivo cijena tih proizvoda koje su bile u novembru prošle godine.

"Inflacija u decembru u potpunosti eskalirala"

Faruk Hadžić, ekonomski analitičar - upozorio je kako je inflacija tokom decembra prošle godine - u potpunosti eskalirala.

Čak su cijene, prema podacima, više se povećavale u Federaciji nego u RS.

"Prema podacima Agencije za statistiku BiH, ukupno, na godišnjem nivou za BiH, u prosjeku je zabilježen rast nivoa cijena od 6,4 posto, što je sada već ozbiljan rast cijena.

Interesantno, podaci za FBiH pokazuju veći rast, što znači da je u RS-u rast cijena bio manji nego što je prosjek za BiH. Novi mjesec, novi rast cijena i dalje potpuno ignorisanje problema od strane donosioca odluka", poručio je Hadžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije