Iz EP BiH objasnili u kojem slučaju će se plaćati struja po povećanim cijenama

1
Radiosarajevo.ba
Iz EP BiH objasnili u kojem slučaju će se plaćati struja po povećanim cijenama
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / S današnje press konferencije EPBIH

Uprava JP Elektroprivreda BiH na koferenciji za medije danas u Sarajevu predstavila je tržišno snabdijevanje o električnoj energiji u 2022. godine u skladu s Zakonom o ograničenju rasta cijene električne enrgije.

Savjetnik direktora EP BiH Džemo Borovina obrazložio je način funkcionisanja tržišne energije u BiH.

"Cijene na tržištu oscilirale su od 30 do 300 eura", rekao je te dodao da cijene određuje Regulatorna agencija za električnu energiju u FBiH.

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Prema njegovim riječima, svi koji su odbili ponudu ili je nisu prihvatili od 1.6. 2022. godine, dobit će ponudu u skladu sa Zakonom o ograničenju rasta cijene električne energije FBiH.

"Svim kupcima koji su potpisali Ugovor o tržišnom snabdijevanju ili su prihvatili ili zahtijevali ponudu za tržišno snabdijevanje do 31.12.2021. godine, električna energija će se za period od 1.1. do 6.1.2022. godine obračunavati po tržišnim cijenama, odnosno, cijenama koje se vrijedile u trenutku obrade zahtjeva za dostavu ponude", rekao je Borovina.

Kako je dalje naveo, kupcima koji nisu prihvatili ponudu za tržišno snabdijevanje ili nisu tražili dostavu iste, električna energija će se za period 1.1.- 6.1.2022. godine obračunavati po cijenama Javnog snabdjevača, odnosno cijenama za rezervno snabdijevanje ili univerzalnu uslugu, ovisno o pravima u skladu sa zakonskim odredbama koje tretiraju predmetnu oblast.

U periodu 07.01.-31.12.2022. godine, svim kupcima se, za ugovorene količine, cijene električne energije definišu u skladu sa Odlukom Vlade FBiH o ograničavanju povecanja cijena snabdijevanja električnom energijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije