Elektroprivreda BiH najavila gubitke od 85 miliona KM ako struja ne poskupi

5
Radiosarajevo.ba
Elektroprivreda BiH najavila gubitke od 85 miliona KM ako struja ne poskupi
Foto: J. M. / Radiosarajevo.ba / Elektroprivreda BiH

Elektroprivreda BiH oglasila se povodom toga što su oba doma Federalnog parlamenta usvojili dopune Zakona o električnoj energiji.

"Ukoliko dopuna Zakona o električnoj energiji u FBiH, usvojena u Domu naroda FBiH uz uložene amandmane, u istom tekstu bude odobrene i u Predstavničkom domu FBiH, amandmani će biti u potpunosti neprovodivi i neće voditi rješenju problema zbog pravnih nejasnoća koje sadrže", saopćeno je.

Kako su naveli, provedba dopune Zakona uz uložene amandmane za JP Elektroprivreda BiH znače poslovanje sa gubitkom u iznosu 85 miliona u narednoj godini.

Nermin Nikšić: "Negiranje genocida i omalovažavanje žrtava teška je sramota i moralni sunovrat"

Nermin Nikšić: "Negiranje genocida i omalovažavanje žrtava teška je sramota i moralni sunovrat"

Kažu da zbog toga neće biti moguće ispunjenje obaveza iz Sporazuma postignutog sa Samostalnim sindikatom radnika rudnika u FBiH o povećanju cijene uglja za 20 posto.

Provedba dopune Zakona uz uložene amandmane, kako navode iz Elektroprivrede BiH, značila bi i direktno ugrožavanje finansiranja realizacije planiranih investicionih projekata, prvenstveno izgradnje novih proizvodnih kapaciteta i revitalizacije i osavremenjivanja postojećih, koji su neophodni za obezbjeđenje vlastite proizvodnje električne energije i snabdijevanje krajnjih kupaca na duži period.

"Dopuna Zakona o električnoj energiji usvojena u Domu naroda FBiH uz uložene amandmane, znači svjesno uništavanje JP Elektroprivreda BiH, najznačajnijeg privrednog subjekta u državi BiH čije je funkcionisanje i poslovanje od posebne važnosti za održivost integriteta i stabilnosti elektroenergetskog sistema, privrednog razvoja i ekonomskog zdravlja BiH", saopćeno je iz Službe za komunikacije JP Elektroprivreda BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije