Nuhanović: Presuda Mladiću mora biti garancija da se ovakve stvari neće ponoviti

0
F. V.
Nuhanović: Presuda Mladiću mora biti garancija da se ovakve stvari neće ponoviti
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Hasan Nuhanović

Hasan Nuhanović, čovjek koji je preživio genocid u Srebrenici, prevodilac u bazi Ujedinjenih naroda (UN) u Potočarima tokom agresije, autor knjige prema kojoj je nastao scenarij za film "Quo vadis, Aida" Jasmile Žbanić, kazao je u izjavi za Radiosarajevo.ba kako je pravosnažna presuda ratnom zločincu Ratku Mladiću može biti izuzetno značajna, ili, kako bi on rekao, korisna.

"Ja sam ranije koristio riječ korisnost. Ne korist, već korisnost. Minimalna korisnost jedne ovakve presude ili ostalih presuda, kao što je ona Radovanu Karadžiću, je da se jednostavno otkloni egzistencioanlna prijetnja nad narodom koji je bio žrtva, kojih se ova presuda tiče. Tu mislim i na kompletnu situaciju u regiji, državi BiH. Ako posljedica ovakve presude neće biti garancija da se slične stvari neće dogoditi u budućnosti, onda ova presuda nema nikakvog smisla. Isto tako, koliko god je važna žrtvama isto tako je važna građanima svih naroda", rekao je Nuhanović.

Prema njegovim riječima, između svih nas i Ratka Mladića postoji određena opća veza, ali da sa Mladićem i tragedijom njegove porodice postoji direktna veza.

"Između mene i Mladića postoji direktna veza, preko moga oca. Ne samo oca, već i majke i brata. Moj otac je bio kod njega na sastanku. Moga rahmetli oca je Mladićev tjelohranitelj nakautirao pred njim, pred Mladićem u Potočarima. To je opisano u jednoj od presuda. Čovjek koji je bio na sastanku.

Moj otac, moja majka, i moj mlađi brat su poslije ubijeni. Razumijete. Želim da taj detalj da naglasim. Gdje je čovjek koji je s tobom na sastanku, a sutra ga nema, niko ga nije to pitao, a ja bih ga pitao. Kao je moguće?", kazao je Nuhanović.

Više o izricanju presude Mladiću pratiti na OVOM linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije