Na portalu Radiosarajevo.ba pratite uživo izricanje konačne presude Ratku Mladiću

0
Radiosarajevo.ba
Na portalu Radiosarajevo.ba pratite uživo izricanje konačne presude Ratku Mladiću
EPA / Ratko Mladić

Poštovani čitatelji portala Radiosarajevo.ba dobrodošli na tekstualni prijenos izricanja konačne presude ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Prijenos na našem portalu počinje od 15 sati

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove (MMKS) danas će izreći presudu bivšem ratnom komandantu Vojske RS.

Drugostepenu i konačnu presudu će izreći sudije Žalbenog vijeća - Prisca Matimba Nyambe, Aminatta Lois Runeni N’gum, Seymour Panton, Elizabeth Ibanda-Nahamya i novoimenovani sudija Mustapha El Baaj.

Mladićeva odbrana tražila je da Žalbeno vijeće poništi zaključke Pretresnog vijeća i da donese oslobađajuću presudu ili ponovno suđenje, odnosno umanjenje izrečene kazne.

Tužilaštvo je uložilo žalbu po dva osnova – osporavajući oslobađajući dio, s prijedlogom da se osudi i za genocid u Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu, Kotor Varoši, Foči i Vlasenici.

Podsjećamo, prvostepenom presudom od 22. novembra 2017. godine Ratko Mladić je osuđen na doživotnu kaznu zatvora po 10 od ukupno 11 tačaka optužnice.

16:40

Pretresno vijeće je zaključilo da je ratni zločinac Mladić počinio ove zločine putem učešća u četiri udružena zločinačka poduhvata:

  • Prvi sveobuhvatni je uključivao zajednički plan s ciljem da se bosanski Muslimani i bosanski Hrvati trajno uklone s područja u BiH na koja su bosanski Srbi polagali pravo, i to činjenjem zločina za koje se teretio u optužnici.
  • Drugi udruženi zločinački poduhvat je imao za cilj širenje terora među civilnim stanovništvom putem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja.
  • Treći cilj udruženog zločinačkog poduhvata bilo je eliminisanje bosanskih Muslimana iz Srebrenice
  • Četvrti udruženi zločinački poduhvat imao je za cilj da se pripadnici UN-a uzmu za taoce kako bi se spriječilo da NATO izvede vazdušne napade na vojne ciljeve bosanskih Srba.
15:30

Sudije UN tribunala potvrdile su u drugostepenom postupku presudu kojom je Ratko Mladić osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu za genocid i druge zločine u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Njegova žalba na prvostepenu presudu je - odbijena.

16:18

Novinari su upravo od osoblja Mehanizma dobili saopćenje prema kojem je Ratku Mladiću potvrđena doživotna kazna!

Dakle, Ratku Mladiću je u potpunosti potvrđena prvostepena presuda.

Kriv je u 10 od 11 tačaka optužnice.

Krvnik će do kraja života ostati u zatvorskoj ćeliji.

16:15

Procurila je informacija da je Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor.

Detalji se još ne znaju.

16:00

Advokatski tim Ratka Mladića nije u sudnici.

Kako je potvrđeno da advokat Dragan Ivetić, iz zdravstvenih razloga, nije mogao prisustvovati izricanju konačne presude.

Sažetak presude čita predsjednica petočlanog Žalbenog vijeća Rezidualnog mehanizma za krivične sudove sudija Prisca Matimba Nyambe.

Što se tiče UZP-a za Srebrenicu, Žalbeno vijeće konstatuje, uz suprotno mišljenje sutkinje Nyambe, da Mladić nije pokazao grešku Pretresnog vijeća i da civili nisu imali ništa drugo nego da odu i da je iseljenje bilo prinudno.

Mladić nije doveo u pitanje ključne zaključke koje je Pretresno vijeće donijelo, uključujući da je ponašanje VRS uzrokovalo humanitarnu krizu.

Žalbeno vijeće je konstatovalo da Mladić nije pokazao da je Vijeće pogriješilo u zaključivanju UZP-a u Srebrenici, uz suprotno mišljenje sutkinje Nyambe.

Shodno tome, Žalbeno vijeće, odbija ovaj podosnov, uz suprotno mišljenje sutkinje Nyambe.

15:46

Ratko Mladić je sudijama odgovorio da može pratiti suđenje na svom jeziku.

Konačnu presudu možete pratiti uživo i na linku ispod:

15:45

Njegovi advokati upozoravali su da je u lošem zdravstvenom stanju.

Prijenos izricanja presude kasni pola sata, što je uobičajeno za prijenose iz haške sudnice, nakon što se otrovao ratni zločinac Slobodan Praljak

On je popio otrov u sudnici 27. novembra 2017. godine.

Zbog tehničkih problema s tonom, mediji su obaviješteni da će prijenos kasniti dok se otklone problemi.

15:29

Ratko Mladić stigao je u sudnicu.

Žalbeno vijeće Mehanizma za krivične sudove u Hagu objavljuje drugostepenu presudu zločincu Ratku Mladiću.

Proces protiv Mladića traje već 26 godina, otkada je podignuta prva, tada objedinjena optužnica protiv njega i drugog ratnog zločinca Radovana Karadžića.

Portal Radiosarajevo.ba objavljuje i prve fotografije sa izricanja konačne presude.

Više pročitajte na linku ispod.

15:25

Uoči izricanja konačnre presude već je došlo do čarki ispred Mehanizma za krivične sudove u Hagu između pristalice zločinca Mladića i porodica žrtava Srebrenica.

Prema posljednjim informacijama, Mladić je lično prisustvovao izricanju presude, a u sudnici je i njegov sin Darko.

15:20

Sarajevska gradonačelnica Benjamina Karić obratila se prisutnima u Vijećnici uoči presude Ratku Mladiću.

"Neka bude pravda pa makar i scvijet propao", kazala je, između ostalog, Benjamina Karić.

Više o govoru gradonačelnice Sarajeva pročitajte na linku ispod.

 

15:10

U Banjoj Luci je danas osvanuo sramni transparent podrške Mladiću na kojem piše "Ne priznajemo haške odluke, ti si ponos srpske republike".

"E, to je to genocidno naslijeđe! Pampers-general je posijao sjeme zla koje se primilo na dijelu teritorije BiH koja je nastala na genocidu", komentira ovu poruku ugledni književnik i kolumnista portala Radiosarajevo.ba Dragan Bursać, te nastavlja:

Plašim se da će bez zabrane negiranja genocida i zločina, bez zakonske zabrane, ovo sjeme zla samo cvjetati. Bojim se da će bez denacifikacije, djeca u rs-u baštiniti zločinačke tradicije Ratka Mladića."

15:05

Teška situacija za srpski narod.

Ovako je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno opisao današnji 8. juni.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kaže da Ratka Mladića posmatra kao vojnika, a ne kao ratnog zločinca. Uoči izricanja drugostepene presude Mladiću, Dodik je rekao i da Haag nije mjesto pravde, kao da nije uspio ni pomiriti strane u sukobu.

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Potočari u Srebrenici, komentarisao je današnju presudu Ratku Mladiću te dodao da je siguran da će skupovi podrške zločincu Mladiću biti održani i večeras, bez obzira na konačni ishod presude.

15:05

Prvi put pred Tribunalom Ratko Mladić pojavio se skoro tačno 10 godina - 3. juna 2011. godine.

Rečeno mu je da ono što bude rekao neće biti javno publikovano, tako da je direktan prijenos obustavljen nakon što je Mladić rekao da želi prvo reći nešto o svom zdravstvenom stanju.

15:00

Tokom procesa, koji je počeo 16. maja 2012. godine i trajao 530 dana, izvedena su 592 svjedoka, te predočeno oko 10.000 dokaznih materijala.

Sud je u obzir uzeo i 2.000 presuđenih činjenica.

14:55

U Vijećnici pristižu građani koji će uživo pratiti prijenos izricanja presude.

Organizator je Grad Sarajevo - Informativni centar o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju.

U Vijećnici su i brojni predstavnici žrtava.

14:50

Dok se čeka pravomoćna presuda Ratku Mladiću danas u Hagu, ispred sudnice je zabilježen i manji incident.

Naime, nepoznati muškarac je donio transparent u znak “nepravde ovog suda”.

Nihad Aličković, u ime “AntiDayton” pokreta, mu je pokušao izbiti transparent iz ruke, te ga je natjerao da se skloni s mjesta događaja.

14:40

Danas 79-godišnji Mladić je na doživotni zatvor osuđen zbog genocida, zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u BiH koji je trajao od 1992. do kraja 1995. godine.

Utvrđeno je da je kriv za genocid počinjen nad oko 8.000 Bošnjaka u Srebrenici, zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija (UN), u ljeto 1995. godine, progon i prisilno premještanje Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje civila tokom opsade Sarajeva, te držanje pripadnika mirovnih snaga UN taocima tokom NATO bombardovanja 1995. godine.

14:35

Podsjetimo, najtraženiji haški bjegunac, koji se od pravde skrivao skoro 16 godina, uhapšen je u Srbiji 26. maja 2011. i šest dana kasnije izručen Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Hagu.

Prva optužnica protiv Mladića je podignuta 24. jula 1995. godine.

14:30

Poštovani čitatelji portala Radiosarajevo.ba dobrodošli na tekstualni prijenos izricanja konačne presude ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove (MMKS) danas će izreći presudu bivšem ratnom komandantu Vojske RS.

Drugostepenu i konačnu presudu će izreći sudije Žalbenog vijeća - Prisca Matimba Nyambe, Aminatta Lois Runeni N’gum, Seymour Panton, Elizabeth Ibanda-Nahamya i novoimenovani sudija Mustapha El Baaj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije