Brojni svjetski mediji o Ratku Mladiću: Krvnik iščekuje konačnu odluku

2
Radiosarajevo.ba
Brojni svjetski mediji o Ratku Mladiću: Krvnik iščekuje konačnu odluku
FOTO: EPA / Ratko Mladić

Konačna presuda zločincu Ratku Mladiću, za genocid i ratne zločine tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu bit će izrečena danas u Hagu. O ovom krvniku i najavu događaju prenijeli su kako regionalni tako i brojni svjetski mediji.

Među njima The Guardian, BBC, Reuters, Anadolu Agency, The Cronicle, Euronews, DW, France24, The Week...

Britanski The Guardian piše kako "bosanski krvnik” na sudu iščekuje konačnu odluku o usvajanju svoje žalbe na prvostepenu presudu za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, ili s druge strane, odluku Žalbenog vijeća na žalbu tužiteljstva kojom se traži proširenje presude za genocid u još šest općina uključujući i Prijedor.

The Guardian o Ratku Mladiću - undefined

Foto: Print Screen: The Guardian o Ratku Mladiću

BBC u najavi presude podsjeća kako je Mladić jedan od posljednjih osumnjičenih koji se nalazi pred Tribunalom te da je uhapšen 2011. godine. Šest godina nakon hapšenja osuđen je za genocid u Srebrenici 1995. godine, ali oslobođen optužbi za genocid tokom 1992. godine u kampanji progona Bošnjaka i Hrvata iz drugih općina.

BBC o Ratku Mladiću - undefined

Foto: Print Screen: BBC o Ratku Mladiću

Iz agencije Reuters se, osim na genocid u Srebrenici, osvrću i na Mladićevu odgovornost u opsadi Sarajeva. Ističu da su u borbama od 1992. do 1995., snage bosanskih Srba, podržane od strane jugoslavenske vojske, prekinule napajanje strujom i dotok vode te ubile oko 11.000 ljudi topništvom, minobacačem, tenkom i snajperskom vatrom s okolnih brda.

Reuters o Ratku Mladiću - undefined

Foto: Print Screen: Reuters o Ratku Mladiću

France24 navodi kako se radi o "završnom poglavlju" u slučaju protiv čovjeka kojeg nazivaju "krvnik Balkana", a koji je već osuđen prvostepenom presudom na doživotni zatvor.

France24 o Ratku Mladiću - undefined

Foto: Print Screen: France24 o Ratku Mladiću

Euronews izvještava kako je Ratko Mladić, poznat kao "mesar Bosne", osuđen je 2017. godine za zločine tokom bosanskog rata i osuđen na doživotni zatvor.

Načelnik vojske predvodio je trupe odgovorne za niz smrtonosnih kampanja, uključujući masakr u Srebrenici 1995. i opsadu Sarajeva.

Pišu kako će sudije Ujedinjenih nacija odlučiti ili podržati ili poništiti njegove osude, iako bivši vojni šef vjerojatno neće hodati slobodno.

Presudom u Mladićevom žalbenom slučaju efektivno će se zaključiti krivično gonjenje UN-a za zločine počinjene tokom rata od 1992. do 1995. godine, u kojima je ubijeno više od 100.000, a milioni su ostali bez krova nad glavom, izvjestio je Euronews.

Euronews o Ratku Mladiću - undefined

Foto: Print Screen: Euronews o Ratku Mladiću

Britanski The Week postavlja pitanje zbog čega dio bh. stanovništva Ratka Mladića još smatra herojem. Kažu kako mnogi bh. Srbi vjeruju da se radi o "branitelju nacije" te da suprotno Bošnjacima koji osuđuju Mladićevu kampanju etničkog čišćenja, bh. Srbi "uzdižu svog ratnog komandanta kao mučenika i heroja".

The Week o Ratku Mladiću - undefined

Foto: Print Screen: The Week o Ratku Mladiću

Sve o presudi Mladiću čitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije