NSRS predložila 13 zaključaka kojima negiraju genocid u Srebrenici: Traže smjenu Zlatka Lagumdžije

6
Radiosarajevo.ba
NSRS predložila 13 zaključaka kojima negiraju genocid u Srebrenici: Traže smjenu Zlatka Lagumdžije
Foto: RTRS / Sjednica NSRS

Zastupnici Narodne skupštine RS (NSRS) raspravljaju u četvrtak, 18. aprila, o Izvještaju Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine, koju je formirala Vlada RS.

Ovaj izvještaj je predstavljan na sjednici NSRS u junu 2021. godine, a u njemu je, između ostalog, navedeno da "u Srebrenici nije počinjen genocid".

Klubovi poslanika SNSD-a, SDS-a, PDP-a, DEMOS-a, SP-a, NPS-a, Ujedinjene Srpske i Liste za pravdu i red, te poslaničke grupe SPS-a, DNS-a i Narodnog fronta predložili su zaključke u vezi izvještaja Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine.

Bursać: Trojka guta baš veliku srpsko-hrvatsku žabu krastaču!

Bursać: Trojka guta baš veliku srpsko-hrvatsku žabu krastaču!

Narodna skupština RS podržava stavove iznesene u zaključcima izvještaja Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine, te potvrđuje da je termin "genocid" za Srebrenicu netačan i da se ne može prihvatiti, piše u prijedlogu zaključaka, što je suprotno presudama Suda u Hagu.

"Narodna skupština tu kvalifikaciju trajno odbacuje imajući u vidu da je minimalan broj pripadnika muslimanskih snaga, ratnih zarobljenika, zarobljenih i pogubljenih između 1.500 i 2.000, a maksimalan broj do 3.000", navodi se u prijedlogu zaključaka.

Prema ovom prijedlogu, "Narodna skupština konstatuje da će izvještaj Komisije doprinijeti objektivnom i nepristrasnom sagledavanju stradanja svih naroda u regiji Srebrenice i posebno ističe činjenicu da je Komisija radila u potpuno neutralnim uslovima, bez bilo kakvih zahtjeva ili nametanja od institucija RS ili pak bilo kakvih političkih zahtjeva".

Skupština RS raspravlja o izvještaju o Srebrenici i prisvajanju državnih nadležnosti nad izborima

Skupština RS raspravlja o izvještaju o Srebrenici i prisvajanju državnih nadležnosti nad izborima

"Narodna skupština je uvjerena da će jedino cjelovito i istinito sagledavanje ratnih događaja u regiji Srebrenice, ali i u cijeloj BiH doprinijeti jačanju povjerenja i tolerancije među narodima u BiH, konačnom pomirenju i suživotu sadašnjih i budućih generacija", piše u prijedlogu zaključaka.

Dalje se navodi da NSRS izražava svoj pijetet prema žrtvama i njihovim porodicama iz tragičnog sukoba u BiH, te osuđuje ratne zločine počinjene na svim stranama.

Prema ovom prijedlogu, "Narodna skupština odbacuje Izvještaj Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, sačinjen u Banjoj Luci juna 2004. godine i 15. oktobra 2004. godine i smatra ga netačnim, tendencioznim, spekulativnim, politički nametnutim od visokog predstavnika Paddyja Ashdowna, sačinjenim neobjektivno i zlonamjerno protiv Srba i RS".

Danas posebna sjednica NSRS: Na dnevnom redu Srebrenica i antiustavni izborni zakon

Danas posebna sjednica NSRS: Na dnevnom redu Srebrenica i antiustavni izborni zakon

"Narodna skupština ukazuje na činjenicu da je u Izvještaju Komisije utvrđeno da je od 1992. do 1995. godine, kao posljedica etničkog čišćenja srpskog naroda, ubijeno i stradalo više od 2.650 civila, zarobljenih vojnika i pripadnika seoskih straža.

U prijedlogu zaključaka se "osuđuju i smatraju apsolutno nedopustivim i neprihvatljivim postupci ambasadora Zlatka Lagumdžije, stalnog predstavnika BiH pri UN, koji su usmjereni na pripremu i dostavljanje prijedloga rezolucije o "genocidu" u Srebrenici Generalnoj skupštini UN bez konsultacija i saglasnosti institucija BiH, entiteta i konstitutivnih naroda, radi demonizacije RS i srpskog naroda kao genocidnog".

U prijedlogu zaključaka se traži da član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda pokrene proceduru u Predsjedništvu BiH za razrješenje ambasadora Zlatka Lagumdžije, jer ga "RS i srpski narod odbacuju kao ambasadora BiH".

Narodna skupština RS konstatuje da je "mehanizam vanjske politike BiH urušen i da ambasadori koji se imenuju sa teritorije RS moraju poštovati odluke institucija RS i da su jedino obavezni da slijede vanjsku politiku BiH koja je zasnovana na Ustavu BiH i isključivo usaglašenim odlukama Predsjedništva BiH", piše u ovom tekstu, prenosi RTRS.

Prijedlogom zaključaka se zadužuju Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju i Centar za istraživanje rata RS, ratnih zločina i traženje nestalih lica da nastave aktivnosti koje imaju za cilj prezentovanje rezultata rada i Izvještaja Komisije široj domaćoj i međunarodnoj javnosti.

Parlament RS poziva članove Predstavničkog doma koji se biraju direktno iz RS i delegate Doma naroda koje bira Narodna skupština da ove zaključke upute u raspravu u Parlamentarnu skupštinu BiH.

"Predstavnici RS će upoznati učesnike Velikog vaskršnjeg sabora RS i Srbije sa sadržinom ovog zaključka", navodi se u zaključku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije