! / NSRS ne odustaje od pozivanja Inzka da podnese izvještaj o radu

09. 02. 2021. u 12:30:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Šef kluba poslanika SDS Miladin Stanić zatražio je da sa dnevnog reda današnje sjednice Narodne skupštine RS bude skinuta Informacija kojom se visoki predstavnik Valentin Inzko poziva da podnese izvještaj o radu u periodu od 2009. do 2020. godine.

Stanić smatra da ova tačka dnevnog reda može da bude kontraproduktivna i da izazove Incka da upotrijebi bonska ovlaštenja, odnosno da uvede neku vrstu sankcija.

Međutim, većinom glasova, ova tačka je ostala u devnom redu sjednice skupštine.

Šef Kluba SNSD Igor Žunić je izjavio da je nevjerovatno ono što traži Stanić, piše Srpskainfo.

"Svi koji ovo gledaju treba da znaju da na snovu Aneksa 10 Dejtona, visoki predstavnik ima obavezu da periodično izvještava, između ostalog, zainteresovane strane i organizacije. RS je bila strana prilikom potpisivanja Dejtona. Ova skupštna je narod RS. Imamo pravo da tražimo od Inzka da dođe ovdje. Ne možemo ga privesti i natjerati da dođe, ali nećemo prihvatiti da ima takav odnos sile prema RS-u", rekao je Žunić.

Dnevni red je usvojen i u toku je „poslanički čas“ u kome poslanici postavljaju pitanja ministrima i članovima Vlade RS-a.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (6)