Na sjednici NS RS: Protiv Inzkove odluke glasao i poslanik HDZ-a 1990

10
Radiosarajevo.ba
Na sjednici NS RS: Protiv Inzkove odluke glasao i poslanik HDZ-a 1990
Foto: NS RS / Mijo Perkunić, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske

Na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske (NS RS) u petak prisustvovalo je 73 poslanika.

Za dva zakona, od kojih je jedan Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se brani negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, glasalo je 70 poslanika, prenosi televizija N1.

Troje koje su bili protiv su iz koalicije "Zajedno za BiH". Prema riječima poslanika u Narodnoj Skupštini RS-a Edina Ramića, Mijo Perkunić iz HDZ-a 1990, glasao je "za".

"On je ušao s naše liste koalicija Zajedno za BiH,  ali nakon izbora se priklonio SNSD-u i od tada glasa za sve njihove zakone tako da to nikoga ne treba iznenaditi”, rekao je Ramić za N1.

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990 kazao je kako stranka nije upoznata s Perkovićevim glasanjem.

“U načelu sam protiv nametanja, ali vrlo je jasno da je u Srebrenici bio genocid i da je pređena svaka granica omalovažavanja i vrijeđanja žrtve”, rekao je Cvitanović te je naglasio kako je ovo njegov lični stav.

Podsjetimo, poslanici NSRS su u petak, nakon višesatnog zasjedanja koje je bilo zatvoreno za javnost, po hitnom postupku usvojili Zakon o dopuni Krivičnog zakonika RS i Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika.

Tim povodom oglasio se i OHR. Podsjetili su sve organe vlasti u BiH na njihovu obavezu da se u potpunosti pridržavaju Općeg okvirnog sporazuma za mir, svih njegovih aneksa i odluka visokog predstavnika, koje se moraju u potpunosti provesti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije