Novinar i aktivista Dalibor Tanić napisao otvoreno pismo ministrici Naidi Hota-Muminović

15
Radiosarajevo.ba
Novinar i aktivista Dalibor Tanić napisao otvoreno pismo ministrici Naidi Hota-Muminović
Foto: Privatni album / Naida Hota-Muminović i Dalibor Tanić

Sarajevski novinar i aktivista Dalibor Tanić na svom Facebook profilu napisao je otvoreno pismo ministrici za odgoj i obrazovanje u Kantonu Sarajevo Naidi Hota-Muminović.

Povod za otvoreno pismo je lekcija u udžbeniku “Moja okolina” za III razred osnovne škole, autorice Zinaide Livnjak, u kojoj se obrađuje tema - vjerski praznici.

Njegovu objavu na Facebooku prenosimo u cijelosti:

Što su stariji to su ljepši: Ova četiri horoskopska znaka stare kao vino

Što su stariji to su ljepši: Ova četiri horoskopska znaka stare kao vino

Poštovana Ministrice Naida Hota-Muminović,

Obraćam Vam se kao roditelj, novinar i aktivista za ljudska prava, a povodom lekcije koja se nalazi u udžbeniku “Moja okolina” za III razred osnovne škole, autorice Zinaide Livnjak.

U lekciji gdje se obrađuje tema “vjerski praznici”, spominju se pravoslavni, muslimanski i jevrejski vjerski praznici, a u uvodu u lekciju stoji:

U našoj zemlji žive ljudi različitih religija (vjera). Lijepo je poštovati narode drugih vjera i njihove praznike. Praznik svoje vjere obilježavamo sa svojom porodicom.

Ovo je zaista lijepo, jer ohrabruje djecu da govore i uče o vjerskoj različitosti i bogatstvu u kojem živimo.

[facebook]https://www.facebook.com/dalibor.tanic.5/posts/pfbid02Kj9NrovzKh1JsYXuKSjyKA8hTPgbR3yoRzk6hqMF7ZmDgK1716uFcWwCqqqj2YC3l[/facebook]

Lekcija bi vjerovatno bila dobra da autorica u lekciji, koja govori o vjerskim praznicima, nije uvrstila i praznike koji su po njenom slobodnom mišljenju i mišljenju recenzenata i urednica, romski vjerski praznici!

Poštovana ministrice, Đurđevdan i Aliđun/Ilindan, nisu vjerski praznici, već tradicionalni. Romska religija ne postoji. Romi, ne samo u BiH, već u čitavoj Evropi su i muslimani, i katolici, i pravoslavci.

Nejasno je zašto se ovi praznici predstavljaju kao vjerski, a zapravo su tradicionalni, a nisu ni svojstveni svim Romima. Ovo je eklatantan primjer stereotipa i bespotrebne mistifikacije jednog naroda.

To da se Romi “kupaju u vodi sa cvijećem”, autorica je jedino mogla “naučiti” gledajući film “Dom za vešanje”.

Podsjećam Vas da su Romi etnička zajednica koja duboko poštuje i praktikuje sve tri dominantne religije u Bosni i Hercegovini. Među Romima žive vjernici i oni koji to nisu. Porazno je što ova lekcija naše najmlađe učenike i učenice uči da su Romi pagani koji se u proljeće kupaju u vodi!

Aliđun, odnosno Ilindan (2. avgust) koji se spominje u lekciji, za Rome je mnogo značajniji kao Porajmos, ili Samudaripen. Ovo je termin kojim Romi širom Evrope označavaju genocide koji je počinjen nad njima u Drugom svjetskom ratu. O tome, možda nekom drugom prilikom.

Važna informacija iz Vlade KS o obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi: Oglasila se i ministrica

Važna informacija iz Vlade KS o obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi: Oglasila se i ministrica

Od Vas kao resorne ministrice tražim da se ova lekcija rediguje i da se u ovom obliku ne nađe ponovo u školskoj 2023/2024. Upravo je ovo razlog zašto pišem pred sami kraj školske godine. Imaćete dovoljno vremena do početka nove školske godine da djelujete, pokažete odgovornost i razumijevanje za posljedice koje proizilaze iz lekcija kao što je ova.

Ako neki budući autor, ili autorica sa više znanja i senzibiliteta, bude htjela da u lekciji o vjerskim praznicima uključi i Rome, biće najbolje da ih predstavi kao jedinstvene, jer su narod koji slavi i Bajram, i Vaskrs i Uskrs. Srdačno", napisao je Dalibor Tanić, novinar, aktivista i roditelj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije