Novi podaci iz RS: U BiH 13 novooboljelih

Radiosarajevo.ba
Novi podaci iz RS: U BiH 13 novooboljelih
Foto: Anadolija / Alen Šeranić

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić obavijestio je danas javnost o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u tom bh. entitetu po pitanju novog soja koronavirusa (COVID19). 

"Jučer je testiran 41 uzorak, 14 je pozitivno, s tim da se u jednom slučaju radi o osobi kojoj je ponavljan nalaz, dakle 13 je novih. Četiri osobe su smještene na UKC RS, ostale su u kućnoj izolaciji. Osam je muškaraca i pet žena", kazao je Šeranić. 

Radi se o šest osoba iz Banja Luke, jednoj osobi iz Laktaša, tri osobe iz Bosanske Dubice, dvije iz Bosanskog Broda, a jedna osoba je iz Teslića.

"Na odjeljenju u UKC trenutno je 11 osoba, devet sa srednje teškom, jedna sa težom i jedna je na respiratoru. Njihovo stanje se prati", kazao je Šeranić. 

On je dodao da je i jedan hirurg iz Banja Luke zaražen virusom, ali da se on zarazio izvan UKC-a.

Doda li se broj od 13 novooboljelih na jutrošnji podatak od 137 zaraženih osoba u BiH, broj se u ovome trenutku popeo na 150, od čega 103 u RS-u. 

Prema njegovim riječima do danas kroz preglede u karantinu u Bosanskoj Gradiški prošlo je 46 osoba. 

"Jedna osoba je u izolaciji u bolnici , jer se žalila na simptome. Bit će urađeni nalazi, a ako se pokaže da je pozitivna ići će na liječenje. Ako ne, ide u kućnu izolaciju", objasnio je Šeranić.

On je istakao da je sljedeća aktivnost stavljanje u potpunu fukciju karantina u Bosanskom Brodu i Bosanskom Šamcu.

"Moramo da u potpunosti da stavimo u funkciju kontrolu na granicama. Imamo problem, s obzirom da nas FBiH ne prati. Nakon kontrole granice, radimo potpunu kontrolu zajednice. I kod nas i u svijetu se donose sve restriktivnije mjere. Proširujemo mrežu rada laboratorija u RS. I poslovni subjekti su se uključili u nabavku zaštitne opreme i respiratora. Danas ćemo kapacitete za javne nabavke proširiti na FZO RS", ističe Šeranić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije