Novi problemi: Od danas dio bh. građana ostaje bez zdravstvenog osiguranja

4
Radiosarajevo.ba
Novi problemi: Od danas dio bh. građana ostaje bez zdravstvenog osiguranja
Foto: Pexels / Doktor, Ilustracija

Pravo na zdravstvenu zaštitu, jedno od osnovnih ljudskih prava, od danas, 1. augusta, neće imati dio građana u bh. entitetu RS. U najgoroj situaciji i svojevrsnoj pat-poziciji su radnici čiji poslodavci ne uplaćuju doprinose.

Čak i nezaposlene osobe to pravo ostvaruju preko Biroa za zapošljavanje. Zbog neodgovornih poslodavaca ne ispaštaju samo radnici, već i njihove porodice, posebno djeca. Procjenjuje se da će bez zdravstvene zaštite ostati oko 50 hiljada radnika. Uračunaju li se u taj broj i članovi porodice, taj broj je daleko veći. 

Od danas besplatno liječenje u RS imaće samo radnici i njihove porodice kojima je poslodavac izmirio zdravstveno osiguranje i ostali građani koji su se ponovo prijavili na neki od vidova besplatnog osiguranja u skladu sa kategorijom u kojoj se nalaze, primjera radi da li su nezaposleni i slično. 

Oglasio se Elmedin Konaković: 'Lagao si, Marko Đuriću'

Oglasio se Elmedin Konaković: 'Lagao si, Marko Đuriću'

"Budući da je Vlada dala rok od dva mjeseca, vjerujemo da su poslodavci ovu priliku shvatili krajnje ozbiljno i da su provjerili stanje svojih obaveza u Poreskoj upravi, izmirili dugovanja ili napravili po potrebi reprograme dugovanja sa Poreskom upravom kako ne bismo ponovo došli u situaciju da na desetine hiljada građana ostane bez osiguranja", kaže glasnogovornica Fonda zdravstvenog osiguranja RS Darija Filipović Ostojić.

Građani sa kojima su razgovarali novinari BHRT-a upoznati su sa tim da ističe rok koji je Vlada dala, i većina njih već ima uplaćeno zdravstveno osiguranje.

Treba podsjetiti da je prije dva mjeseca gotovo 50 hiljada građana ostalo bez besplatnog osiguiranja jer je dio poslodavaca u RS vanrednu situaciju iskoristio kao priliku da ne plaća doprinose za zdravstvo, pa je u zdravstvenim ustanovama nastupila pometnja sa osiguranicima.

Kako ne bi doživjeli neprijatno iznenađenje, kao što se dešavalo prije dva mjeseca u zdravstvenim ustanovama, možda je najbolje da status svog osiguranja provjerite ili kod porodičnog ljekara ili putem e-servisa na zvaničnoj stranici Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

U resornom ministarstvu ponovili su da se godišnje za 20 kategorija građana po raznim osnovama obezbjeđuje besplatno liječenje, za šta se iz budžeta izdvaja više od 300 miliona maraka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije