Bradara nakon sastanka sa direktoricom Zavoda zdravstvenog osiguranja: Smanjiti PDV na lijekove

0
Fena
Bradara nakon sastanka sa direktoricom Zavoda zdravstvenog osiguranja: Smanjiti PDV na lijekove
FOTO: Pixabay / Potrebno smanjiti PDV na lijekove

Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara danas je razgovarala sa direktoricom Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH Vlatkom Martinović o izazovima s kojima se ta institucija suočava kao i potencijalnim koracima zakonodavne i izvršne vlasti koji bi doveli do unapređenja zdravstvenih usluga općenito.

Posebno je razgovarano o nedostatnim sredstvima Fonda solidarnosti preko kojeg se već 20 godina financiraju usluge i lijekovi na osnovu liste zdravstvenih usluga i lijekova.

Martinović je Bradaru izvijestila i o problemima sa međudržavnim ugovorima odnosno bilateralnim sporazumima o socijalnom osiguranju koje je Bosna i Hercegovina potpisala sa drugim državama poput Hrvatske, Turske, Mađarske, Belgije, Slovenije i drugih.

Insula, štit, kruna i rijeka Una: Ovaj grad u BiH planira vratiti svoje historijske simbole!

Insula, štit, kruna i rijeka Una: Ovaj grad u BiH planira vratiti svoje historijske simbole!

Razgovarano je i žurnoj potrebi izmjeni Odluke o utvrđivanju osnovnog paketa zdravstvenih prava iz 2009. godine i Odluke o utvrđivanju prioritetnih vertikalnih programa zdravstvene zaštite od interesa za Federaciju BiH i prioritetnih najsloženijih oblika zdravstvene zaštite iz određenih specijalističkih djelatnosti, a koja je na snazi od 2008 god. te nikada nije revidirana.

Bradara i Martinović su suglasne i kako treba smanjiti PDV na lijekove i ukinuti na donirane, saopćeno je iz Ureda predsjednice FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije