Novi predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH je Denis Zvizdić

0
Radiosarajevo.ba
Novi predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH je Denis Zvizdić
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Denis Zvizdić

U okviru redovne rotacije, u petak je Denis Zvizdić preuzeo dužnost dužnost predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine od Borjane Krišto.

Tim povodom Zvizdić je poslao poruku kako je preuzimanje ove važne finkcije došlo u trenutku kad našu zemlju očekuju brojni izazovi.

„Danas sam preuzeo predsjedavanje Predstavničkim domom Parlamentarne skupštine BiH. U situaciji kada smo suočeni sa izazovom vaninstitucionalnih blokada rada Parlamentarne Skupštine BiH, želim da podsjetim sve zastupnike na njihove ustavne, zakonske i poslovničke obaveze, i da ih pozovem na odgovoran odnos i djelovanje u skladu sa postulatima vladavine prava", naveo je Zvizdić.

On naglašava kako je odluka Visokog predstavnika u BiH "dobra podloga za zaustavljanje govora mržnje i za jačanje procesa izgradnje povjerenja i pomirenja i tako je treba shvatiti".


"Samo zajedno možemo nastaviti izgradnju modernog i demokratskog bosanskohercegovačkog društva, vrijedno i uporno raditi na unapređenju procesa evropskih integracija i stjecanju uvjeta za konačno dobijanje kandidatskog statusa, ekonomskom razvoju i vladavini prava, kao i daljem unapređenju dobrosusjedskih odnosa baziranih na međusobnom poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta", navodi Zvizdić.

Zvizdić je stava kako bi sve navedeno, umjesto tenzija i blokada, trebalo biti prioritet u radu ove važne državne institucije.

"Želim da naglasim da je svaki dijalog utemeljen na civilizacijskim vrijednostima i demokratskim principima dobrodošao, jer je to jedini put do pronalaska pravih rješenja i zbog toga ću u narednom periodu organizirati niz sastanaka kako bismo pokušali prevazići trenutne blokade i rad zakonodavne vlasti vratili na teme koje su bitne za sve građane.“, navodi se u izjavi predsjedavajućeg Zvizdića koji će ovu dužnost obavljati idućih osam mjeseci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije