Novi klaster u Federaciji BiH: Sedam pozitivnih na virus COVID-19 u dva dana

Fena
Novi klaster u Federaciji BiH: Sedam pozitivnih na virus COVID-19 u dva dana
Foto: Fena / Adnan Jupić

Na području općine Maglaj do prije dva dana nije bio evidentiran nijedan slučaj zaraze koronavirusom, a sada je u toj općine evidentirano već sedam pozitivnih osoba, po čemu su postali novi klaster u Zeničko-dobojskom kantonu.

Prema posljednjim informacijama, ministar zdravstva tog kantona Adnan Jupić ističe da je registrirano ukupno 49 zaraženih, od kojih je osam osoba izliječeno te pušteno na daljnji kućni tretman. Zaraza koronavirusom još uvijek nije zabilježena u četiri općine tog kantona - Varešu, Usori, Doboj Jugu i Olovu.

"Maglaj je postao novi izvor, ukupno je sedam zaraženih, ali se radi o osobama koje su međusobno bile u kontaktu. Malo složeniju situaciju nego u drugim sredinama imamo u Maglaju i Zavidovićima, gdje smo dobili potvrdu o troje novozaraženih. Ali, nije ni čudo koliko je stiglo autobusa iz inostranstva u Zavidoviće, ali i druga naša mjesta", naveo je Jupić.

Zenica ima najviše zaraženih, ali to je, ističe ministar Jupić, bilo i za očekivati, jer taj grad predstavlja "trećinu stanovništva kantona".

"Zato tih 20 zaraženih u Zenici, od kojih je četvero već izliječeno te pušteno kući, nije neka velika brojka. Prvi klaster u Zenici je već i ugašen", podsjeća Jupić, naglasivši da je sve pod kontrolom te da je povećan broj zaraženih bio i očekivan.

Podvukao je da imaju pripremljen izolatorij za 220 pozitivnih osoba, ali je samo jedan manji dio tog kapaciteta popunjen.

"Zato svi možemo biti zadovoljni dosadašnjim razvojem situacije", zaključio je Jupić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije