Novi detalji: Izdat nalog za saslušanje visokopozicioniranog policijskog službenika

4
Radiosarajevo.ba
Novi detalji: Izdat nalog za saslušanje visokopozicioniranog policijskog službenika
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Pretresi u Sarajevu

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo i Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), kao što je portal Radiosarajevo.ba ranije pisao, započeli su u ponedjeljak ujutro, 22. aprila, pretrese na više lokacija u Sarajevu.

Kako Radiosarajevo.ba nezvanično saznaje, izdat je nalog za saslušanje Vahidina Munjića, direktora Federalne uprave policije. 

Akcijom rukovodi Tužilaštvo BiH, a mete akcije su osobe povezane s narko kartelom Edina Gačanina Tita.

Sramotno: Ovo je lista zemalja koje su glasale protiv Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Sramotno: Ovo je lista zemalja koje su glasale protiv Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Akcija se provodi u na nekoliko lokacija u gradu, a prema posljednjim informacijama - specijalci su u sarajevskim naseljima Breka, Ciglane i Dolac Malta

Pretresi se vrše i u Mostaru i Zenici.

Podsjetimo, Edin Gačanin je u martu 2023. završio na crnoj listi Ministarstva finansija i trezora SAD. Za njega su naveli da je jedan od najvećih svjetskih trgovaca drogom.

"Rođen je u Sarajevu i vođa je Kartela Tito i Dino koji uključuje članove njegove porodice i prijatelje iz BiH. Pored trgovine drogom u velikom broju zemalja, Gačaninov kartel bavi se i pranjem novca i usko je povezan sa grupom organiziranog kriminala Kinahan, transnacionalnom kriminalnom organizacijom koja je već stavljena na listu OFAC prema Izvršnoj uredbi 13581, koja je dopunjena Izvršnom uredbom 13863, zbog uloge koju ima kao važna transnacionalna kriminalna organizacija", naveli su tada iz Ministarstva finansija i trezora SAD.

Pojasnili su zbog čega je završio na crnoj listi... 

"OFAC stavlja Edina Gačanina na crnu listu prema Izvršnoj uredbi 14059 zbog učešća ili pokušaja učešća u aktivnostima ili transakcijama koje značajno doprinose ili predstavljaju veliki rizik za značajno širenje međunarodne trgovine nezakonitim narkoticima ili sredstvima za njihovu proizvodnju.

Novi detalji velike akcije u Sarajevu: Specijalci na Breci, Ciglanama i Dolac Malti

Novi detalji velike akcije u Sarajevu: Specijalci na Breci, Ciglanama i Dolac Malti

Sankcije protiv Gačanina usko su koordinirane sa Upravom za borbu protiv droga SAD, Evropskom agencijom za saradnju u provedbi zakona (EUROPOL) i vladama Nizozemske, Francuske i Belgije", istakli su tada.

Edin Gačanin Tito krajem 2023. sklopio je sporazum sa nizozemskim pravosuđem. On je 1. novembra priznao krivicu.

Sud u Rotterdamu je 16. novembra 2023. prihvatio sporazum i osudio Gačanina na sedam godina zatvora i milion eura kazne.

U našoj galeriji pogledajte fotografije današnje akcije.

Više detalja o akciji danas u Sarajevu i ostalim gradovima BiH možete pratiti na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije