Novi ambasador SAD predao akreditive Komšiću i poslao poruku političarima u BiH

5
Radiosarajevo.ba
Novi ambasador SAD predao akreditive Komšiću i poslao poruku političarima u BiH
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Michael Murphy

Michael J. Murphy stigao je u Bosnu i Hercegovinu i danas je predao svoje akreditive ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željki Komšiću.

Tokom ceremonije, ambasador Murphy je naglasio:

"Sretan sam što ću voditi poslove moje vlade fokusirane na podršku suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine. Sjedinjene Države nastavit će raditi sa Vašom zemljom na tome da ona bude čvrsto usidrena u evroatlantsku zajednicu država."

Uživo iz Guimaraesa sa meča baraža za Svjetsko prvenstvo: Portugal - Bosna i Hercegovina

Uživo iz Guimaraesa sa meča baraža za Svjetsko prvenstvo: Portugal - Bosna i Hercegovina

Sjedinjene Države, kazao je on, "podržavaju očekivanja i želje svih građana Bosne i Hercegovine da njihovi izabrani lideri – na svim nivoima – rade na tome da obezbijede efikasniju, transparentniju i odgovorniju vlast, kao i kvalitetnije ekonomske prilike".

Jasna poruka

"Sjedinjene Države takođe podržavaju očekivanja građana u Vašoj zemlji da njihovi lideri svoje vrijeme i energiju usmjere na izgradnju svjetlije političke i ekonomske budućnosti Bosne i Hercegovine, uključujući promociju trajnog mira i istinskog pomirenja. Bit će mi zadovoljstvo raditi s Vama i Vašim kolegama u Predsjedništvu, kao i sa svim liderima u Bosni i Hercegovini na promociji reformi koje su ključne da bi Bosna i Hercegovina ostvarila svoj veliki potencijal", zaključio je ambasador Murphy.

Ambasador Murphy profesionalni je diplomata, jedan od viših zvaničnika Ministarstva inostranih poslova u rangu ministra savjetnika. U periodu između 2006. i 2009. godine bio je šef Političkog odjela u Američkoj ambasadi u Sarajevu.

Prije stupanja na dužnost u Bosni i Hercegovini, ambasador Murphy bio je zamjenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju od juna 2018. do septembra 2021. godine, kada je bio zadužen za evropska sigurnosna pitanja što je uključivalo i odnose SAD sa NATO savezom i OSCE, te za arktička sigurnosna pitanja i bilateralne odnose SAD sa Danskom, Estonijom, Finskom, Islandom, Irskom, Latvijom, Litvanijom, Norveškom, Švedskom i Ujedinjenim Kraljevstvom.

Crtice iz biografije

Ambasador Murphy rođen je u Ročesteru, savezna država Njujork, odakle se njegova porodica preselila u Ist Grinbuš, savezna država Njujork, gdje je proveo veći dio svog djetinjstva, završio srednju školu i postao odani navijač New York Yankees i New York Giants.

Dok je radio u Sarajevu od 2006. do 2009. godine, ambasador Murphy kupio je "point-and-shoot" fotoaparat i počeo fotografisati. Od tada se strastveno bavi amaterskom fotografijom i nada se da će imati vremena za fotografisanje brojnih prelijepih predjela u Bosni i Hercegovini.

Ambasador Murphy oženjen je s Kimberly Murphy, koja je također američka diplomatkinja. Oboje jako vole pse. Jednom prilikom udomili su čak pet pasa koje su spasili tokom diplomatske karijere. Među njima je bila i Tedi, omiljeni član porodice od dana kad su je spasili na planini Jahorini 2006. godine do dana kada je uginula 2021. godine.

Više detalja iz biografije ambasadora Murphya možete pronaći OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije