Nove provokacije Milorada Dodika: Srbi nikad nisu počinili genocid, džaba vam sudovi

17
Radiosarajevo.ba
Nove provokacije Milorada Dodika: Srbi nikad nisu počinili genocid, džaba vam sudovi
Foto: RTRS / Milorad Dodik u Banjoj Luci

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik položio je vijenac na Spomenik poginulim borcima NOR-a u Banjoj Luci i tom prilikom rekao da "Srbi nisu nikad nikog napali, da nisu išli sa svoje teritorije i da nikada nisu počinili genocid".

“I džaba vam ta vaša priča o sudovima, džaba vam ta vaša priča o zabranama i džaba vam ta vaša priča o primoravanju nas da priznamo nešto što se nije desilo. Genocid Srbi nikad nisu uradili, ali je nad Srbima urađen genocid koji niko od velikih zvaničnika nije htio da prizna”, kazao je Dodik.

On je dodao da „arogantni i licemjerni kakvi jesu, uvijek su nastojali da Srbe stave na drugu, negativnu stranu, pogotovo u ratovima devedesetih, kada su nastojali da Srbima stave etiketu varvarskog naroda i epitet genocida“.

Podsjećamo da je genocid u Srebrenici potvrđen brojnim presudama međunarodnih, domaćih i sudova u regionu. Sudski i činjenično temeljno na relevantnim dokumentima, vještačenjima i svjedočenjima, verificiran je najteži zločin počinjen na evropskom tlu nakon Drugog Svjetskog rata.

Dodik je također rekao da je srpski narod u Drugom svjetskom ratu bio na strani progresivnih snaga koje su se suočile sa fašizmom, ističući da ne može da prođe revizija historije, pogotovo Drugog svjetskog rata.

“Srbi su i digli ustanak protiv svih fašističkih režima ovdje, Nezavisne Države Hrvatske, njemačkog okupatora i svih onih koji su sadejstvovali s njima, s ciljem da biološki unište srpski narod i da na taj način riješe takozvano srpsko pitanje na Balkanu, u nastojanju da eliminišu bilo kakav uticaj pravoslavlja na ovom prostoru”, rekao je Dodik u govoru na obilježavanju Dana pobjede.

Premijer RS Radovan Višković čestitao je stanovnicima RS Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, ističući da se 76 godina od pobjede nad ideologijom zla, narod RS sa neizmjernim ponosom sjeća predaka koji su živote ugradili u pobjedu nad fašizmom.

“Drugi svjetski rat predstavlja doba našeg najvećeg stradanja, te je svojevrsna odrednica našeg kolektivnog identiteta koji je spreman da oprosti, ali ne i da zaboravi vrijeme velikih strahota kad smo stradali samo zato što smo bili druge vjere i porijekla”, istakao je Višković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije