Nove mjere u još jednom dijelu BiH: Zabrana kretanja, organizovanog okupljanja...

0
Radiosarajevo.ba
Nove mjere u još jednom dijelu BiH: Zabrana kretanja, organizovanog okupljanja...
Foto: Radio Brčko / Bolnica u Brčkom

Komandant Štaba za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta Bosne i Hercegovine donio je danas, na 91. sjednici Štaba, uzimajući u obzir negativan trend rasta broja zaraženih korona virusom u Brčkom i prijedlog Kriznog štaba zdravstva, naredbu kojom je zabranjeno kretanje osobama na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u vremenskom periodu od 22 do 5 sati, u narednih 15 dana.

Rad ugostiteljskih objekata, sportskih kladionica, kockarnica i drugih priređivanja igara na sreću, kao i teretana, fitnes centara, škola sporta i rekreativne aktivnosti koje se obavljaju u zatvorenom prostoru ograničavaju se u vremenskom periodu do 21h u narednih 15 dana.

Zabranjeno je svako organizovano okupljanje s muzikom uživo, di-džejevima i slično.

Zadužuje se Ured gradonačelnika – Inspektorat da vrši pojačanu kontrolu poštovanja mjera i naredbi Štaba za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u ugostiteljskim objektima, a sve s ciljem sprečavanja širenja zaraze korona virusa – COVID-19, te ukoliko se utvrdi nepoštovanje epidemioloških mjera u ugostiteljskom objektu istom onemogući daljnji rad do kraja radnog vremena tog radnog dana.

Na ovaj način mjere koje su važile u dane vikenda produžavaju se na cijelu sedmicu, počevši od danas.

Štab za zaštitu i spašavanje donio je Procedure o načinu izvođenja nastave kod kuće za učenike iz osnovnih i srednjih škola koji su u izolaciji kako slijedi:

Ovom procedurom propisuje se način izvođenja nastave kod kuće za učenike osnovnih i srednjih škola Brčko distrikta BiH koji su u izolaciji i ne mogu pohađati nastavu u školi.
(1) Nakon dostave rješenja o izolaciji učenika, razrednik o tome upoznaje direktora škole i saziva Odjeljensko vijeće radi upoznavanja s novonastalom situacijom.
(2) Nakon razmatranja rješenja, Odjeljensko vijeće sačinjava prijedlog načina izvođenja nastave kod kuće za učenike u izolaciji i dostavlja Nastavničkom vijeću na razmatranje i odobrenje.
(3) Prijedlog Odjeljenskog vijeća sadržava: ime i prezime učenika, razred i odjeljenje, stručno zvanje odnosno zanimanje, nastavne predmete s popisom nastavnih jedinica za koje će se dostavljati nastavni materijali za vrijeme trajanja izolacije određenom rješenjem o izolaciji te raspored dostavljanja nastavnih materijala za svaki nastavni predmet.
(4) Odobrenje Nastavničkog vijeća dostavlja se Odjeljenju za obrazovanje na znanje.

Nakon odobrenja Nastavničkog vijeća, nastava za učenike koji su u izolaciji izvodi se na sljedeći način:
a) Nastavne sadržaje iz nastavnog plana i programa s preciznim uputama i odgovarajućim nastavnim materijalima usklađene s mjesečnim planom rada priprema predmetni nastavnik i dostavlja razredniku;
b) Način dostavljanja nastavnih materijala razrednik dogovara s učenikom, roditeljem odnosno starateljem;
c) Razrednik dostavlja pripremljeni nastavni materijal učeniku odnosno roditelju odnosno staratelju prema utvrđenom rasporedu dostavljanja i o tome vodi evidenciju u napomeni u razrednoj knjizi;
d) Praćenje izvođenja nastave kod kuće za učenike u izolaciji vrši pedagog, a u školama koje nemaju pedagoga direktor škole.
Realizovani nastavni sadržaji za cijelo razredno odjeljenje u izolaciji se upisuju u razrednu knjigu prema važećem rasporedu časova, a u skladu s evidencijom dostavljenih nastavnih materijala.

Usvojene procedure primjenjuju se od dana donošenja, odnosno od danas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije