Nove mjere u Banjoj Luci: Šatorsko naselje za one koji ne poštuju izolaciju

Radiosarajevo.ba
Nove mjere u Banjoj Luci: Šatorsko naselje za one koji ne poštuju izolaciju
Foto: Srpskainfo / Igor Radojičić

Igor Radojičić, gradonačelniik Banja Luke kazao je danas da je od posljednje sjednice kriznog štaba u ovom gradu došlo do 6 novih slučaja, što je ukupno 71 slučaj pozitivan na novi soj koronavirusa.

"Smatramo da je ovaj broj još uvijek kontrolabilan. Imamo određenu bojazan za naredne sedmice zbog unošenja virusa sa vana, jer je veliki broj naših građana ušao sa vana, te ima prijetnji da će nedogovorna lica prenositi virus dalje. Možemo kazati da smo do sada mogli kontrolisati situaciju, te je dobra stvar da nema još uvijek ni jedan fatalni slučaj", rekao je Radojičić.

On je istaknuo da je utvrđeno da je potrebno preduzimati dodatne mjere, koje u biti predstavljaju pooštravanje dosadašnjih.

"Sve mjere ostaju na snazi, pored tih uvodese sljedeće, formira se šatorski smještaj na lokaciji Rakovačkih bara, koji će biti namijenjen za smještaj lica koja bi kršila kućnu izolaciju. Suština je da one koji su nedogovorni ne smještamo u hotel već da smjestimo u ono što je minimalno ili nužno. Od četvrtka u Banja Luci se ukida javni prijevoz, uvozi se jedan redukovani prijevoz za zdravstvene radnike i druge radnike koji su nužni.

Prijevoz će biti besplatan za lica koja moraju da se odazivaju na posao. Također od sutra će biti uređen prevoz personalnih asistenata za lica koja su imala pravo na njih. Od danas je krenula za lica koja su socijalno ugrožena, starija lica koja su od prije identifikovana. Radi se o potpuno besplatanoj usluzi za lica u socijalnoj potrebi", zaključio je Radojičić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije