Nove informacije: Evo ko mora u karantin nakon kontakta sa oboljelim od korone

0
Radiosarajevo.ba
Nove informacije: Evo ko mora u karantin nakon kontakta sa oboljelim od korone
Foto: EPA-EFE / Testiranje na COVID-19

S ciljem sprečavanja daljeg širenja korona virusa u RS-u, svi koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom moraju u karantin, a od ove mjere jedino su izuzete osobe koje su unazad šest mjeseci imale laboratorijski potvrđen COVID-19.

To poručuju doktori, otklanjajući nedoumice mnogih građana koji još nisu načisto ko, zbog čega i na koliko mora u karantin, te da li, nakon bliskog kontakta sa zaraženim, negativan test isključuje pomenutu mjeru.

"Koronu sam imao u novembru prošle godine, a trenutno sam u procesu vakcinacije, čekam drugu dozu „Sputnjika V“. Supruzi je prije par dana potvrđena zaraza, pa i ja moram u karantin deset dana. Odmah sam se i testirao; negativan sam, ali ostajem u izolaciji. Mislio sam da je negativan test potvrda da čovjek nije zarazan i da može da se kreće. Međutim, očigledno da nije tako",  kaže Miroslav V. iz Banje Luke, piše Srpska info.

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

U Institutu za javno zdravstvo RS objašnjavaju da negativan test znači da u tom trenutku osoba nije zaražena.

"Međutim, to nije garancija da već sutra neće razviti simptome ili asimptomatski širiti infekciju", ističe za Srpskainfo epidemiolog u IJZ RS, dr Jelena Đaković-Dević.

Dakle, ljudi koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom, čak i kada test pokaže da su negativni na koronu, moraju u karantin. A koliko će ova epidemiološka mjera trajati zavisi od njihovog vakcinalnog statusa, te činjenice da li su i kada preležali virus.

Osobe koje su prije najmanje 14 dana primile drugu dozu vakcine protiv COVID-19, smatraju se kompletno vakcinisanima i podliježu mjeri karantina u trajanju od pet dana.

Razlog je to što kompletno vakcinisani imaju značajno manju mogućnost da se zaraze i prenose virus u odnosu na nevakcinisane i nekompletno vakcinisane osobe. "Oni koji su su unazad šest mjeseci imali laboratorijski potvrđen covid, PCR ili antigenskim testom, ne podliježu mjeri karantina, a osobe kod kojih je prošlo više od pola godine nakon preležane bolesti, a primili su jednu dozu vakcine prije najmanje 14 dana, podliježu karantinu u trajanju od pet dana, od dana izloženosti", ističe dr Dević.

Prema njenim riječima, karantin za bliske kontakte koji nisu preležali koronu, kao i za osobe koje nisu vakcinisane, traje 10 dana.

Devićeva dodaje da postoji razlika između termina karantin i izolacija.

"Mjera karantina se nalaže onima koji su bili u kontaktu sa zaraženim osobama, a mjera izolacije osobama kod kojih je potvrđen COVID-19. Trajanje karantina zavisi od dužine inkubacije bolesti, odnosno potrebnog vremena da se nakon infekcije kod osobe razviju simptomi", kaže dr Dević.

Stručnjaci upozoravaju da je izuzetno važno dosljedno poštivanje mjere karantina, kako se potencijalni nosioci virusa ne bi kretali i tako dalje širili zarazu.

Međutim, nedavno je nekoliko banjalučkih odbornika, koji su bili u kontaktu sa zaraženim kolegom, kažnjeno, jer su prekršili ovu mjeru, odnosno nisu zatečeni na kućnoj adresi prilikom kontrole komunalne inspekcije. Iako su kažnjeni odbornici poručili da su uredno prijavili da će period karantina provesti na drugoj lokaciji, komunalni policajci su ustvrdili da nisu postupili po pravilima koja važe u ovakvim situacijama.

Propis kaže da provođenje protiv epidemijske mjere karantina u kućnim uslovima podrazumijeva samoizolaciju, odnosno neprekinut boravak osobe na adresi stanovanja, uz poštivanje mjera za sprečavanje korona virusa koje je preporučio IJZ RS.

U slučaju pojave simptoma oboljenja, osoba je obavezna da se javi porodičnom doktoru. Mjera karantina može da bude prekinuta u slučaju neophodnog liječenja, te po preporuci nadležnog ljekara nastavljena u kućnim uslovima.

A da je nužno sprovoditi sve mjere prevencije širenja korone, potvrđuje i činjenica da je epidemiološka situacija u RS i dalje izuzetno nepovoljna. 

Kome se određuje karantin

Karantin se određuje onima koji su bili u kontaktu licem u lice sa vjerovatno zaraženom ili zaraženom osobom na udaljenosti manjoj od dva metra i tokom najmanje 15 minuta.

"Dalje, određuje se osobama koje su bile u direktnom fizičkom kontaktu sa vjerovatno zaraženom ili zaraženom osobom ili sa njenim izlučevinama. Tu su i osobe koje su učestvovale u direktnom zbrinjavanju pacijenata sa mogućim ili potvrđenim kovidom bez nošenja preporučene lične zaštitne opreme, te ako je došlo do propusta u nošenju opreme",  ističu u IJZ RS.

Dodaju da se karantin određuje i osobama koje žive u istom domaćinstvu s vjerovatno zaraženom ili zaraženom osobom.

"Ovoj mjeri podležu i osobe koje su boravile u istoj zatvorenoj prostoriji – učionica, čekaonica, kancelarija, na udaljenosti manjoj od dva metra duže od 15 minuta ili u drugim situacijama u skladu sa procjenom rizika nadležnog epidemiologa", naglašavaju u ovom institutu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije