Novčanici bh. građana sve tanji: Rast potrošačkih cijena i u martu

3
Fena
Novčanici bh. građana sve tanji: Rast potrošačkih cijena i u martu
Foto: Anadolija / Ilustracija

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Bosni i Hercegovini, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u martu u odnosu na prethodni mjesec ove godine, u prosjeku su zabilježile rast za 0,4 posto.

Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su poskupili za 0,9 posto, alkoholna pića i duhan za 2,4 posto, odjeća i obuća za 2,1, namještaj i kućni uređaji, te zdravstvo za po 0,2 posto, rekreacija i kultura za 0,6 posto, restorani i hoteli za 0,2 posto, te ostala dobra i usluge za 1,8 posto.

U prosjeku niže cijene zabilježene su u odjeljcima stanovanje i režijski izdaci za 0,3 posto, te prijevoz za 1,5 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Ne znate šta jesti navečer? Evo nekoliko namirnica koje nutricionisti predlažu

Ne znate šta jesti navečer? Evo nekoliko namirnica koje nutricionisti predlažu

Na godišnjem nivou, u martu ove godine u odnosu na mart 2022. godine, u prosjeku je zabilježen rast cijena od 10,3 posto.

Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su bili skuplji za 19 posto, alkoholna pića i duhan za šest posto, stanovanje i režijski izdaci za 11,9 posto, namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 12,1 posto, zdravstvo za 2,9 posto, komunikacije za 0,9 posto, rekreacija i kultura za 9,4 posto, obrazovanje za 2,3 posto, restorani i hoteli za 8,6 posto, te ostala dobra i usluge za 10,2 posto.

Odjeća i obuća u prosjeku su bili jeftiniji za 6,1 posto, a prijevoz za 0,9 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije