! / Sud BiH izmijenio rješenje o mjerama zabrane Novaliću: Reagiralo Tužilaštvo

05. 06. 2020. u 17:32:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Sud BiH djelomično je uvažilo žalbu Tužilaštva BiH na raniju odluku ovog suda kojom nije prihvaćeno određivanje jednomjesečnog pritvora Fadilu Novaliću, premijeru FBiH, Fahrudinu Solaku, suspendovanom direktoru Federalne uprave civilne zaštite, i Fikretu Hodžiću, vlasniku Srebrene maline.

Umjesto toga, Sud BiH im je ranije odredio mjere zabrane sastajanja sa svjedocima, kao i međusobno komuniciranje osumnjičenih.

Novim rješenjem Suda BiH, osumnjičenima se zabranjuje međusobno komuniciranje, kao i kontaktiranje sa svjedocima, uključujući približavanje na 50 metara, te razgovor s bilo kim o ovom predmetu. No, Novalić, radi redovnog obavljanja svoje funkcije, može izuzetno komuniocirati sa svjedocima i drugim osobama na udaljenosti manjoj od 50 metara, ali i dalje ne smije razgovarati o ovom predmetu.

O svakom takvom kontaktu dužan je obavijestiti tužioca.

Kompletno rješenje Suda BiH pogledajte OVDJE.

Napomenimo da su među svjedocima ministrica finansija i dopremijerka FBiH Jelka Milićević, ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, te sekretarka Vlade Edita Kalajdžić.

Iz Tužilaštva BiH stiglo je saopćenje da nije tačna informacija u nekim medijima da je Sud uvažio žalbu Tužilaštva, jer je Tužilaštvo tražilo pritvor.

"Nakon zaprimanja drugostepenog rješenja Suda o žalbi Tužiteljstva, a kojim su precizirane izrečene mjere zabrane prema osumnjičenim osobama, Tužiteljstvo može priopćiti javnosti da bez obzira na nastalu situaciju nastavlja intenzivnu istragu u ovom predmetu.

Radi transparentnosti postupka i pravodobnog izvještavanja javnosti, informiramo javnost da je Tužiteljstvo predsjedniku Suda BiH, uputilo pismo u kojem ga je izvjestilo da Tužiteljstvo nema zakonom propisanu nadležnost da izvršava nadzor nad izrečenim mjerama, niti da vrši kontrolu nadzora i provodivosti mjera, što je u nadležnosti suda i policijskih organa", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Podsjetimo, premijer FBiH Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik Srebrene maline osumnjičeni su za udruživanje radi činjenja krivičnog djela, pranje novca, krivotvorenje službene dokumentacije, zloupotrebu položaja i primanje nagrade i drugih oblika koristi. Riječ je o slučaju nabavke 100 respiratora iz Kine koji su koštali 10,5 miliona KM, bez tendera.

Vasvija Vidović, advokatica Fadila Novalića, kazala je da joj nije stiglo rješenje Suda BiH, te da za odluku zna iz medija, što je kritizirala.

"To nije u redu. To je praksa koja nije u redu. Ja ne mogu sada reći šta znače ove mjere dok ne dobijem i pročitam rješenje", dodala je Vidović za Radiosarajevo.ba.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA