Avaz tvrdi / Fahrudin Solak i Fikret Hodžić zamijenili ugovore o kupovini respiratora?

02. 06. 2020. u 08:39:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, suspendovani šef Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i direktor Srebrene maline Fikret Hodžić protekle su nedjelje pušteni da se brane sa slobode.

Sva trojica su osumnjičeni u istrazi o aferi Respiratori, slučaju u kojem je Federacija platila 10,5 miliona maraka za stotinu respiratora, neupotrebljivih za odjeljenja intenzivne njege i liječenje oboljelih od infekcije COVID. Aferu je otkrila novinarka Semira Degirmendžić.

Podsjetimo, trojka je uhapšena prošle sedmice, te ispitana, nakon čega je Tužilaštvo predložili pritvor, no Sud je taj prijedlog odbio. Iz Tužilaštva su najavili žalbu na ovu odluku Suda.

I, dok čekamo žalbe i dalji rasplet slučaja, u javnost dolazi sve više detalja o slučaju.

Kako je danas u novini objavio Dnevni avaz, Novalić, koji je osumnjičen da je zloupotrijebio položaj, navodno je prvi kontakt s Hodžićem imao krajem marta, što je prije zaključivanja ugovora o nabavci.

Sastanak navodno - prema dokumentaciji iz Tužilaštva - nije bio službeno najavljen niti je Hodžićev dolazak evidentiran u knjigu ulazaka u zgradu Vlade, kao ni u dnevniku posjeta kabinetu premijera. 

Tužilaštvo tvrdi da su njih trojica, zajedno "s njima poznatim osoba zaposlenim u Vladi FBiH, Agenciji za lijekove i nemedicinska sredstva te drugim pripadnicima grupe u BiH i inostranstvu, koristeći proglašenje pandemije, pripremili plan kojim bi nezakonito prisvojili novac iz budžeta".

Tužioci smatraju da su stekli protupravnu korist u njima poznatom iznosu (ne manjem od milion KM), te navode da je Novalić, iako je znao da FUCZ ne može biti ugovorni organ, putem Solaka posao dodijelio Srebrenoj malini, koja "nije imala uslove za dobijanje potrebne saglasnosti za uvoz i prometovanje medicinskim sredstvima". Solak je, pak, dodaju tužioci, "iako je znao da FUCZ nije ugovorni organ", 3. aprila s Hodžićem zaključio ugovor o nabavci 100 respiratora HC VE003.

Nakon transakcije, nastavljaju tužioci, Hodžić je stupio u posao s firmom BTL Medical i 14. aprila, kao krajnji kupac, zaključio aneks ugovora o prodaji medicinskih sredstava dobavljača Shanghai Chang Qi Medical Technology Center za kupovinu respiratora ACM812A. 

Kako bi to prikrili, poručuju tužioci, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić izradili su navodno drugu ponudu i ugovor i to tako što su samo izmijenili predmet ugovora i promijenili oznaju robe. Solak se sumnjiči da je zamijenio ugovore.

Tužilaštvo, zaključuje Avaz, kaže kako će sve dokazati i na osnovu Viber komunikacije Fadila Novalića i saradnika - jedan od učesnika iste u Viber grupi u jednom trenutku navodno je napisao da izbrišu poruke, što su Novalić i ostali i učinili. I ne samo to, Tužilaštvo tvrdi da je Novalić 14. maja deinstalirao aplikacije putem kojih je komunicirao sa saučesnicima...


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA