Novalićeva odbrana pravda nabavku respiratora: Cilj bio spriječiti ekonomski kolaps

4
Radiosarajevo.ba
Novalićeva odbrana pravda nabavku respiratora: Cilj bio spriječiti ekonomski kolaps
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Arhiv

Prvi svjedok Odbrane federalnog premijera Fadila Novalića izjavio je da je Vlada Fedracije Bosne i Hercegovine preduzimala niz aktivnosti na sprečavanju štetnih posljedica po privredu nakon izbijanja pandemije koronavirusa.

Na suđenju za zloupotrebe prilikom uvoza respiratora kao prvi svjedok Odbrane saslušan je Goran Miraščić, angažovan u kabinetu premijera kao konsultant za ekonomsku politiku u okviru programa pomoći Ujedinjenog Kraljevstva.

On je kazao da su po izbijanju pandemije u proljeće 2020. očekivali prvi udar na ekonomiju i da su preduzimali niz mjera za njegovo ublažavanje, piše Detektor

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

"Kabinet premijera se maksimalno bavio tim mjerama… Kabinet je radio u punom kapacitetu… Cilj je bio spriječiti ekonomski kolaps", kazao je Miraščić.

On je rekao da su prvo radili na rebalansu budžeta i obezbjeđivanju dodatnih sredstava kako bi se mogle finansirati penzije i zdravstvo, te sačuvati radna mjesta i pomoći privrednicima.

Potvrdio je da mu je poznat niz dokumenata koje mu je predočila braniteljica Vasvija Vidović, a koji se odnose na dopise i zahtjeve Vladi od institucija, međunarodnih organizacija, sindikata i privrednih subjekata.

Među njima su i dopisi koje je Novalić slao radi ublažavanja širenja pandemije. Svjedok je kazao da je Novalić potpisao pedesetak pisama namjere za nabavku vakcina.

Tužioci su prigovorili na detaljno ispitivanje o ekonomskim mjerama, što je izvan okvira optužnice, s čim se nije složila braniteljica.

"Želimo da pokažemo čime su se sve Vlada, a naročito premijer bavili. Po optužnici se nije bavio ničime nego je organizovao kriminalnu grupu za nabavku respiratora", rekla je Vidović.

Odbrana je predočila i više novinskih članaka sa naslovima: "Bolnice pucaju. Borba kome dati krevet i respirator", "Respiratori trebali stići u Sarajevo, proizvođač ih poslao u Italiju" i slično. Miraščija je kazao da je bio upoznat sa pisanjem medija i da je pritisak na Vladu bio veliki. Potvrdio je da mu je poznato kako su EU i SAD zabranile izvoz medicinske opreme.

Tužilac Mirza Hukeljić je prigovorio da ne shavata zbog čega se svjedoku prezentuju novinski članci, pitajući da li treba da kaže da ih je pročitao. Vidović je rekla da je pozadina slučaja krucijalna za Odbranu, a da Tužilaštvo izolovano posmatra predmet.

Za zloupotrebe prilikom nabavke ovih respiratora s Novalićem su optuženi suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, direktor firme "F.H. Srebrena malin" Fikret Hodžić, kao i sama firma, te federalna ministrica finansija Jelka Miličević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad.

Miraščija se na pitanja Hodžića "uslovno složio" da firme u vrijeme krize rade sve da bi preživjele, a da neke čak mijenjaju djelatnost.

Tužiocu Džerminu Pašiću svjedok je kazao da novinske članke koji su mu predočeni nije koristio u ekonomskim poslovima koje je obavljao.

Na pitanje da li mu je poznato kako su medicinska sredstva iskorištena za ono za šta su nabavljena, svjedok je rekao da nema te informacije.

Suđenje se nastavlja 9. marta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije