Novalić i drugi na Sudu BiH; Zbog hard diska danas obustavljeno suđenje

0
Radiosarajevo.ba
Novalić i drugi na Sudu BiH; Zbog hard diska danas obustavljeno suđenje
Foto: Radiosarajevo.ba / Afera "respirator"

Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da je Federalnom praobranilaštvu ugovor o nabavci respiratora dostavljen nakon što im je Vlada FBiH zatražila mišljenje o mogućnosti njegovog raskida.

Federalni pravobranilac Jakov Dujić je kazao je da su institucije dužne dostaviti ugovore Pravobranilaštvu kako bi ono dalo mišljenje o usklađenosti sa Zakonom o obligacionim odnosima.

Dujić je rekao da Pravobranilaštvo nije dobilo ugovor do 3. aprila 2020. godine kada je on zaključen između Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i "Srebrene maline".

Edin Subašić: Panika u vrhu "srpskog sveta"

Edin Subašić: Panika u vrhu "srpskog sveta"

Pravobranilaštvo

"Nama je dostavljen kurirom nakon što je procurila vijest", kazao je svjedok.

Pojasnio je da je da im je Vlada FBiH 14. maja zatražila mišljenje o mogućnosti raskida ovog ugovora, a da su im oni odgovorili da im ugovor nikad nije dostavljen. Dodao je da im je 22. maja FUCZ dostavila ugovor, kao i odluku o izuzimanju od primjene Zakona o javnim nabavkama.

Kazao je da su u odgovoru Vladi naveli da ugovor mogu raskinuti samo strane koje su ga potpisale. Dodao je da su konstatovali određene nedostatke koje se odnose na avansno plaćanje i bankarske garancije, te im nije dostavljen zapisnik o preuzimanju robe.

"Mora biti neka garancija…Bio je prije plaćen nego što je roba došla", kazao je Dujić.

Na pitanje da li kao federalni pravobranilac postavlja imovinsko-pravni zahtjev, svjedok je rekao da bi ga postavio ukoliko se osobe proglase krivim i bude utvrđena šteta.

Na pitanje Odbrane federalnog premijera Fadila Novalića da li se slaže da, ako je ugovor ispunjen, nema štetnih posljedica, Dujić je rekao da to ne može reći unaprijed.

Za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora s Novalićem su optuženi suspendovani direktor FUCZ Fahrudin Solak, direktor firme "F.H. Srebrena malina" Fikret Hodžić, kao i sama firma, te federalna ministrica finansija Jelka Miličević.

Na pitanja Odbrane Solaka, Dujić je rekao da je rok za davanje mišljenja Pravobranilaštva 15 dana, te da ga zbog obaveza ne može uvijek ispoštovati. On se nije složio s braniteljicom Marselom Bajramović da je mišljenje Pravobranilaštva obavezujuće.

Špediter

Svjedok Adis Borovac kazao je da je njegova špediterska firma obavljala poslove za "Srebrenu malinu" prilikom uvoza respiratora. On je rekao da im je naknadno dostavljena dozvola Agencije za lijekove "Srebrenoj malini", kao i faktura.

Svjedok je naveo da ga je Hodžić kontaktirao po preporuci šefa carine. Potvrdio je da se Hodžić prethodno obratio carini da mu preporuči nekog špeditera.

On je kazao da je njegova firma bila angažovana u vezi sa carinjenjem 80 respiratora, a da ne zna da li je faktura bila dostavljena uz 20 komada koji su naknadno dopremljeni. Borovac je rekao da ne bi odgovorio na Hodžićevo pitanje da zbog pritisaka nije prihvatio da uradi špediterske poslove za 20 respiratora.

Nakon saslušanja svjedoka Tužilaštvo je nastavilo da ulaže materijalne dokaze, ali je ono ubrzo obustavljeno nakon što se ispostavilo da određeni predmeti nisu dostavljeni Odbrani.

Hard disk

Kada je tužilac Mirza Hukeljić namjeravao da uloži hard disk na kojem su podaci sa telefona i laptopa, Novalićeva braniteljica Vasvija Vidović je prigovorila da Odbrana taj dokaz nikad nije dobila.

Tužioci su objašnjavali da su poruke bitne za Tužilaštvo pojedinačno uložene, a da hard disk ulažu radi potvrde njihove autentičnosti, te da sa njega nije moguće izdvojiti bitne dijelove. Dodali su da Odbrane imale mogućnost da ga pregledaju u Tužilaštvu.

Vidović je istakla da Odbrana mora imati uvid u cjelokupan dokaz koji se ulaže, s čim se složila i predsjedavajuća Vijeća Džemila Begović. Ona je pitala tužioce zbog čega nisu mogli kopirati hard disk, a Hukeljić je odgovorio da se radi o ogromnom boju informacija na kojima su i one privatne prirode. Optuženi Solak prigovorio je da mu je Tužilaštvo prilikom uvida u dokaze davalo samo ono što je ono htjelo.

S obzirom da je Tužilaštvo pri kraju izvođenja dokaza, razgovarano je i o planovima za dokazni postupak Odbrana. Vidović je insistirala da Odbrana ne počinje sa svojim dokazima dok se ne sasluša posljednji vještak Tužilaštva, sa kojim se mjesecima pokušava organizovati video veza u Italiji.

Nastavak suđenja je 25. februara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije