Nastavlja se suđenje Fadilu Novaliću i drugima zbog afere "Respiratori"

0
Radiosarajevo.ba
Nastavlja se suđenje Fadilu Novaliću i drugima zbog afere "Respiratori"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Novalić, Milićević, Hodžić i Solak

Na Sudu Bosne i Hercegovine, danas u 9 sati, nastavlja se suđenje premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i drugima u aferi "Respiratori".

Podsjetimo, za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora sudi se federalnom premijeru Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru FUCZ-a Fahrudinu Solaku, direktoru firme F.H. Srebrena malina Fikretu Hodžiću, kao i samoj firmi, te federalnoj ministrici finansija Jelki Miličević, koja je optužena za nesavjestan rad u službi.

Danas je planirano saslušanje dva svjedoka Optužbe i nastavak ulaganja materijalnih dokaza.

Pekara 'Manja' u Sarajevu prestaje sa radom na ovoj lokaciji

Pekara 'Manja' u Sarajevu prestaje sa radom na ovoj lokaciji

I prošli put je tužilac Mirza Hukeljić među materijalnim dokazima uložilo dokumentaciju pribavljenu putem međunarodne pravne pomoći iz susjednih zemalja na okolnosti pokušaja nabavke i stvarne cijene respiratora.

Priloženi su dokazi pribavljeni iz Crne Gore, za koje je Hukeljić pojasnio da se odnose na pokušaj nabavke respiratora, potom dokaze iz Hrvatske, a za te dokumente je naveo kako su bili osnov za formiranje cijene i da je u ponudi izražena cijena u duplo manjem iznosu.

Pored toga, uloženi su i dokazi dobijeni iz Srbije, a tužilac je podsjetio da je Kristijan Marić tokom svjedočenja govorio kako je Sanja Lekić nabavila 200 respiratora za ponuđača u ovoj zemlji, dok iz dokumenata proizlazi da je nabavka po duplo nižoj cijeni nego što je to platila firma F.H. Srebrena malina.

"Ovim dokumentima se dokazuje stvarna cijena respiratora koji su iz Kine nabavljani duplo niže", kazao je tužilac Hukeljić.

Također, među predmetima koji su korišteni u komunikaciji, a koji su uloženi kao dokazi nalaze se telefoni oduzeti od optuženih Novalića, Solaka i Hodžića, te svjedoka Hasana Ganibegovića, Kristijana Marića, kao i laptopi i centralne jedinice privremeno oduzeti od Ganibegovića i Hodžića.

Na prošlom ročištu, predočeno je da se među predmetima koji su korišteni u komunikaciji, a koji su uloženi kao dokazi, nalaze telefoni oduzeti od optuženih Novalića, Solaka i Hodžića, te svjedoka Hasana Ganibegovića, Kristijana Marića, kao i laptopi i centralne jedinice privremeno oduzeti od Ganibegovića i Hodžića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije