Novalić: Nisam jeo ni pio od četvrtka

N. Ka.
Novalić: Nisam jeo ni pio od četvrtka
Fena / Fadil Novalić

Sud Bosne i Hercegovine danas bi uu poslijepodnevnim satima trebao donijeti odluku o prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje 30-dnevnog pritvora premijeru Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku, direktoru Srebrene maline Fikretu Hodžiću, a koji se sumnjiče za više krivičnih djela u vezi nabavke 100 kineskih respiratora plaćenih 10,5 miliona KM.

Na sinoćnjem ročištu nakon izlaganja odbranen premijer Novalića, obratio se i on te poručio da samo još fali da ih optuže da su oni uvezli koronu iz kine.

"Preko mojih ruku su prešle 2,2 milijarde KM dok sam radio na izvozu iz BiH, zašto bih sada ostvario bilo kakvu korist od ovih 10 miliona? Nemam potrebu da se bavim ovim glupostima. Tužioci su pokazali brutalno neznanje o radu Vlade FBiH, ovo nije istina. Kako je Njutn kazao: 'Ne može se dokazati događaj koji se nije desio'.

Ovdje ništa nije po definiciji pranja novca, ako neko može dokazati da se to desilo ne treba meni sud suditi, ja ću sam sebi presuditi. Uhapsiti svog premijera za mene je državni udar, duboko sam protiv ovog događaja. Nisam ni jeo ni pio od četvrtka, izaći ću iz ovoga kao čist čovjek", istaknuo je Novalić.

Sutkinja Tatjana Kosović zamolila je premijera da ipak uzme hranu i vodu. 

Mjeru pritvora predložilo je Tužilaštvo BiH zbog opasnosti od uticaja na svjedoke i mogućnosti da sakriju ili unište dokaze. Za premijera Novalića pritvor je zatražen i zbog bojazni da bi puštanjem na slobodu moglo doći do uznemirenja javnosti.

Ročište na kojem su odbrana i Tužilaštvo iznosili argumente za i protiv trajalo je maratonskih, sedam sati. Počelo je iza 20 sati sinoć, a završilo je oko 3 sata jutros. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije